Historisk arkiv

Tale på medieseminar om traficking - handel med kvinner og barn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Medieseminar i Regjeringskvartalet

Statsråd Laila Dåvøy, Barne- og familiedepartementet

Tale på medieseminar om traficking - handel med kvinner og barn

8. april 2003

  • På verdenskongressen i Japan den 20. desember i forfjor var jeg sammen med statsrådoverhoder fra over hundre land, samlet for innsats mot kommersiell og seksuell utnyttelse av barn. Dette er et stort og voksende problem i hele verden.
  • En ung jente kom med eget vitnesbyrd: Jeg ble kidnappet, solgt, voldtatt og sexmisbrukt fra jeg var ni år. I åtte år var jeg innestengt og ble misbrukt av voksne menn daglig. Jeg klarte å rømme og nå står jeg frem for å bekjempe den verste volden voksne utfører mot barn.
  • Hun var ett av eksemplene på at sexindustrien voldtar og fratar barna de mest fundamentale menneskerettigheter, og de vokser opp under fysiske og psykiske grusomme forhold.
  • Overgrep mot kvinner og barn må møtes med et sterkt lovverk og nulltoleranse. Menneskehandel er blitt en lukrativ geskjeft i verden, der mafiavirksomheten utnytter fattigdomsproblemet, og på det groveste forsyner et voksende sexmarked med uskyldige barn, jenter, gutter og kvinner.
  • Det finnes ingen eksakt statistikk, men FNs befolkningsfond anslo i 1997 at det er mer enn ti millioner barn på det kommersielle sexmarkedet i verden. Dette tallet er sannsynligvis mye større. Problemer med data og statistikk. Står ofte organisert kriminalitet bak.
  • Nordisk samarbeid med baltiske stater - organisasjoner og myndigheter vist at det nytter. Også samarbeid med Interpool, Eu og i frht FN
  • Her i Oslo har ProSentret anslått at av de ca 2500 kvinner som selger seksuelle tjenester i Norge, har 40 % utenlandsk bakgrunn. 2/3 av disse opererer på innendørsmarkedet - i private leiligheter, massasjeinstitutter, barer, hoteller m.v. I 2002 hadde ProSentret kontakt med 1249 forskjellige kvinner, hvorav 400 utenlandske fordelt på 48 nasjonaliteter. 18 % oppga at de var fra Russland eller Baltikum. De rapporterer også at det har vært en vesentlig økning de siste årene.
  • Mange unge jenter som blir solgt i sexhandelen blir utstyrt med pass som tilsier at de er eldre enn de er. Det er derfor ikke usannsynlig at mange av de kvinnene som blir brukt i sexhandelen også her i landet er mindreårige.
  • Vi har en lov som forbyr kjøp av sex med mindreårige under 18 år allerede, men er kjøperne oppmerksomme på denne?
  • Uansett alder; ethvert menneske som blir utsatt for "trafficking" er et offer, og vi må styrke vår innsats for at alle kan få ta tilbake sitt menneskeverd. Dette er en menneskerettighet.

Jeg har en visjon:

  • At vi skal få det store flertallet av norske menn til høyt og tydelig å ta avstand fra sexhandelen, og dermed minimalisere etterspørselen.
  • At ofrene skal komme ut av tvangssituasjonen ved at vi aktivt skal arbeide for å få kontakt med ofrene som kommer til Norge og trygge deres behov for oppfølging og rehabilitering.
  • At vi skal forhindre rekruttering ved å styrke det internasjonale samarbeidet.
  • At media skal avdekke og avsløre og være til nytte for ofrene.

Dette er bakgrunnen for at jeg nå kan ønske dere hjertelig velkommen til dette seminaret. Vi er veldig glade for at så mange har kommet, også tatt i betraktning den hektiske hverdagen dere har. Det er spesielt en glede for meg å hilse våre forelesere velkommen: Trine Lyngaard fra Norge og våre langveisfarende journalister fra Danmark: Ulrikke Moustgaard og Henrik Bruun. Dere fikk satt problematikken på dagsorden i Danmark, og vi ser frem til å høre mer om hvordan.

Handlingsplanen

Den 12. februar i år la Regjeringen frem en handlingsplan mot handel med kvinner og barn - denne skal også statssekretær Rita Sletner si mer om litt senere. Dere har også fått handlingsplanen i mappene.

Jeg vil her gi et ekstrakt av handlingsplanens momenter fra mitt ståsted som barne- familie og likestillingsminister:

  • Vi skal sikre at kvinner og barn som er ofre for menneskehandel beskyttes og får hjelp.
  • BFD skal satse på kompetanseutvikling ved noen krisesentre for at de skal være spydspisser og bidra inn til andre krisesentre i landet. (tiltak 2)
  • Vi skal også innskjerpe barnevernet og andre aktuelle deler av hjelpeapparatets ansvar for mindreårige som utsettes for menneskehandel. (tiltak 7)
  • Vi skal forebygge menneskehandel ved å forhindre rekruttering av kvinner og barn

- BFD skal videreutvikle og styrke samarbeidet i Østersjøområdet

om utsatte barn og unge. Et eksempel er IT-huset for risikoutsatte

barn - Children at Risk - der fagfolk utveksler kompetanse og

bygger nettverk. (tiltak 12). Et annet er Østersjørådets barnegruppe,

som like etter påske (27. – 29. april) arrangerer en konferanse i

Moskva om gatebarn.

  • Østersjø-samarbeidet har også resultert i at det skal gjennomføres en undersøkelse i Sverige, de baltiske landene og Russland om holdninger blant eldre ungdom til seksuell utnyttelse av mindreårige. I tillegg skal det utvikles rutiner for samarbeid og nettverk mellom ulike etater i avsender- og mottakerland for bedre å ta hånd om mindreårige som myndighetene får kjennskap til.
  • Vi skal forebygge menneskehandel ved å bidra til å begrense etterspørselen som skaper markedet
  • BFD skal arbeide for å avdekke og endre kulturer og holdninger som gjør kvinner og barn til salgsobjekter. Vi har nå innført etiske retningslinjer for statsansatte mot kjøp av seksuelle tjenester og vil arbeide for at eksemplet etterfølges - og blir forstått også av næringslivet. (tiltak 13). Jeg er veldig glad for at Oslo kommune har innført etiske retningslinjer - og jeg oppfordrer alle kommuner i landet til å gjøre det samme. Jeg utfordrer næringslivet i Norge til å stille konkrete krav overfor sine ansatte. Også i organisasjonslivet bør slike retningslinjer være aktuelle.
  • Vi skal arbeide for å kommunisere med ulike målgrupper: blant annet ungdom - hvor målet er å skape engasjement mot salg av barn og solidaritet med ofrene. (tiltak 13)
  • Vi ønsker også å gå i dialog med ulike turoperatører og reiselivsnæring: der målet er å skape nulltoleranse mot kjøp av seksuelle tjenester blant de som reiser fra Norge - enten på turist- eller forretningsreiser.

I dag har jeg gleden av å lansere vårt første samarbeid med Kilroy - reiseselskapet som henvender seg mot unge mennesker. Unge mennesker skaper holdninger for fremtiden, unge mennesker er observante, og unge mennesker har mot til å melde fra når de ser urett bli begått. Derfor håper jeg at denne brosjyren blir distribuert i stort omfang og blir et godt hjelpemiddel for å skape nulltoleranse mot kjøp av seksuelle tjenester.

Denne første brosjyren er en nyttebrosjyre om Thailand - der reisende finner informasjon om hva du kan gjøre viss du blir vitne til seksuell handel av barn.

Dette er bare en start. Vi arbeider med å etablere flere kanaler for å spre denne informasjonen, og vi vil vurdere liknende aksjoner målrettet mot andre land eller regioner (Baltikum kan være aktuelt).

Menneskehandel er en alvorlig form for seksualisert vold, og strider mot menneskerettighetene og prinsippet om likestilling mellom kjønnene. Handlingsplanen skal være et redskap for at vi mer effektivt skal bekjempe handel med kvinner og barn.