Historisk arkiv

Tale ved åpningen av nettstedet ung.no

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Teaterbåten MS Innvik

Statsråd Laila Dåvøy, Barne- og familiedepartementet

Tale ved åpningen av nettstedet www.ung.no

4. februar 2003 Teaterbåten MS Innvik

Kjære alle sammen

Jeg ønsker at ungdom skal kunne bruke Internett som en positiv, innholdsrik og lett tilgjengelig informasjonskilde. Det er av den grunn gledelig å stå her i dag for å markere åpningen av nettstedet ung.no, som vil bidra til å sikre ungdom et godt informasjonstilbud. Jeg tror at ung.no vil kunne gi svar på mange av de spørsmål ungdom har.

Hvorfor er ung.no viktig?

God – og tilpasset - informasjon er viktig for at ungdom skal kunne gjøre gjennomtenkte valg i spørsmål som angår sitt eget liv, og for at de skal kunne nyte godt av sine rettigheter som fullverdige medlemmer av samfunnet. Et karakteristisk trekk ved ungdomstiden er at dette er i en periode av livet preget av valg og endring; man skal velge utdanningsløp, sikte seg inn på arbeidsmarkedet, flytte fra familien, etablere seg i egen bolig, flytte sammen med noen, osv. Det er en lang rekke beslutninger som skal tas. Over 55 000 15- og 16- åringer står for eksempel akkurat i disse dager overfor et valg som kan få store konsekvenser for deres fremtid. De har det til felles at de går i 10. klasse, og at de innen 1. mars skal velge videre utdanningsløp. Ved å gå inn på nettstedet ung.no, vil disse 10. klassingene finne svar på aktuelle spørsmål om valg av utdanning- i tillegg til informasjon om en rekke andre emner som for eksempel menneskerettigheter, mobbing og forbrukerrettigheter. Nettstedet er en møteplass for ungdomsinformasjon tvers av etatsgrenser og forvaltningsnivåer.

Barne- ungdoms og familieforvaltningen (BUFA) fikk på oppdrag fra Barne- og familiedepartementet ansvaret for opprettelse og drift av Ung.no, nettopp fordi vi så et klart behov for å nå frem til ungdom med helhetlig og tilpasset informasjon.

I 1999 var Norge vertsland for markeringen av FNs barnekonvensjons 10-års jubileum. I den forbindelse ble "The Oslo Challenge" lansert. "The Oslo Challenge" er en appell til alle verdens land og medieaktører om å iverksette tiltak for å sikre barns rettigheter innen mediasektoren. I St. melding 39- Oppvekst og levekår for barn og unge, som ble lagt frem i juni 2002, var et av målene vi satte oss en bedre koordinering av offentlig informasjon rettet mot barn og unge. I dag har vi tatt et stort skritt nærmere utfordringene gitt i "The Oslo Challenge" og målene i St. melding 39.

Ungdom har krav på å motta god informasjon fra myndighetene. FNs konvensjon om barnets rettigheter understreker barn og ungdoms rett til å motta relevant informasjon. Om man går inn på ung.no, vil man se at FNs barnekonvensjon fungerer som en tematisk og innholdsmessig rettesnor. Opprettelsen av nettstedet innebærer også at våre forpliktelser om oppfølging av flere av artiklene i Barnekonvensjonen styrkes- for eksempel artikkel 13, som omhandler barns rett til å søke, motta og utbre informasjon, og artikkel 17, hvor det å sikre at barn har tilgang til informasjon og stoff fra et mangfold av nasjonale og internasjonale kilder, står omtalt.

Å sikre barn og unge god informasjon er ikke bare et spørsmål om internasjonale forpliktelser og oppfølging av lover og regelverk. Pålitelig informasjon er en grunnleggende forutsetning for å kunne delta og øve innflytelse i samfunnet. Medvirkning og innflytelse er et viktig tema på ung.no. Emnet blir ikke bare grundig omtalt, men ungdom vil også få mulighet til å delta interaktivt. Nettstedet inneholder et diskusjonsforum, hvor ungdom kan utveksle ideer og erfaringer med medbestemmelse og innflytelse i sin egen hverdag.

BUFA har i sitt arbeid med utviklingen av nettportalen også knyttet til seg en referansegruppe bestående av ungdom. Denne gruppen har underveis kommet med viktige innspill til hvordan ung.no skal utformes. Som vil alle vet er det den som har skoen på som best vet hvor den trykker. Ved å trekke ungdom aktivt med i prosessen, sikrer man at nettstedet gir svar på relevante spørsmål og dekker det informasjonsbehovet ungdom har.

Ungdom krever aktuell og relevant informasjon

Internett beskrives gjerne som de unges medium. Målgruppen ung.no henvender seg til har vokst opp med Internett som en naturlig del av sin hverdag. Jeg tror derfor at ung.no sine brukere vil være kritiske til det produktet de blir tilbudt. Hva kan vi så gjøre for at ungdom skal bruke nettstedet? Tilgjengelighet og brukervennlighet er to stikkord, men det viktigste er at ungdom identifiserer nettstedet med aktuell informasjon av høy kvalitet rettet spesielt mot deres behov. Ung.no må ganske enkelt gi svar på de spørsmål unge mennesker har.

Dagens samfunn preget av raske endringer, høyt tempo og et mangfold av muligheter, inntrykk og valg krever god tilgang på aktuell og lett tilgjengelig informasjon. Internett har et stort potensiale for å møte disse utviklingstrekkene. Til forskjell fra offentlig informasjon trykket på papir, finnes det på Internett få begrensninger når det gjelder muligheter for å oppdatere og redigere stoffet. På den annen side tror jeg også vi må erkjenne at Internett byr på enkelte utfordringer. En god oppdatering av innholdet på ung.no krever ressurser og evne til samarbeid og koordinering på tvers av de etablerte off. strukturer og sektorer. Dette er en utfordring alle som er engasjert i nettstedets videreutvikling må være seg bevisst. Utdatert informasjon på nettet er veldig irriterende. Vi må derfor sette ungdoms behov i fokus for vårt arbeid med ung.no, og tenke på tvers av snevre sektorgrenser.

Ungdoms nettvaner

Tall fra MMIs Norsk monitor- undersøkelse for årene 2001-2002 forteller oss at andelen unge som har tilgang til pc- og Internett enten hjemme eller på skolen er stor, og stadig økende. Men hva bruker egentlig ungdom Internett til? I "Nettsvermere"- en rapport om ungdom og Internett, utgitt av Statens filmtilsyn, ble det gjort 40 intervjuer med ungdomsskoleelever om deres bruk av Internett. En av disse svarte følgende på spørsmålet om hva hun brukte Internett til: "Hva jeg gjør på Internett? Sjekker mailen min og chatter så klart". Ungdom mellom 15-20 år benytter i stor grad Internett til spill, underholdning og surfing. Tallene fra Norsk monitor viser imidlertid også at to tredjedeler av denne gruppen ønsker å bruke Internett til å søke ulike typer av informasjon. En tredjedel av de spurte svarte at de kunne tenke seg å søke etter offentlig informasjon på Internett.

Til tross for at ung.no ser ut til å fylle et etterspurt behov hos ungdom, tror jeg det er veldig viktig at det har blitt gjort en grundig jobb med distribusjon av informasjonsmateriell, blant annet til alle landets ungdomsskoler, videregående skoler, barne og ungdomsråd, fritidsklubber og biblioteker. Jeg tror faktisk det kan være helt avgjørende med aktiv og god informasjon om ung.no. En velkjent problemstilling er det enorme tilfanget av informasjon Internett åpner for. At tilgangen på informasjon aldri har vært større enn i dag, er ikke ensbetydende med at den enkelte føler seg bedre informert. Går man for eksempel inn på en av de mest brukte søkermotorene (sol.no) og foretar et frisøk i Norge på temaet mobbing, får man opp over 100 000 treff. For de aller fleste, og kanskje for ungdom spesielt, vil ikke problemet være at mengden av informasjon ikke er tilstrekkelig. Utfordringen ligger i å foreta en kritisk vurdering av hva som er relevant og god informasjon. En av guttene som ble intervjuet i rapporten "Nettsvermere" sa noe meget klokt om kritisk bruk av kilder:

"Jeg stoler mer på leksikon enn jeg gjør på Internett. Det er så mye ufakta kan du si. Masse ugyldige kilder, hvis du for eksempel skal ha særoppgave om Kina ikke sant, så står det for eksempel tull der og sånn, ikke sant. Så Internett er ikke bare en sikker kilde, ikke sant. Jeg stoler heller på bøker. Det veit jeg bare"

Jeg tror at vi, gjennom å tilby et nettsted av høy kvalitet, kan møte de utfordringer sitatet peker på, og samtidig bidra til å øke ungdoms bevissthet i forhold til valg av kilder. For det første vil informasjon av høy kvalitet i seg selv kunne øke den enkeltes kildekritiske sans. Har man, som gutten i sitatet, en klar oppfatning av hva god og pålitelig informasjon er, vil det være lettere å se hva som ikke er det. For det andre er temaet kildekritikk og Internett et eget emne på Ung.no.

Avslutningsvis vil jeg si at alle som har bidratt med innspill og innhold, enten direkte, eller indirekte ved å lenke sine egne sider opp til dette nye nettstedet, har god grunn til å være stolte i dag. Ungdom får her tilgang til et nettsted med høy innholdsmessig kvalitet og stor tematisk bredde og dybde. Jeg vil særlig rette en stor takk til Barne- ungdoms- og familieforvaltningen (BUFA), som på en utmerket måte har løst oppgaven med å utvikle ung.no. Arbeidet BUFA har nedlagt har vært preget av utholdenhet, iderikdom og engasjement. BUFA har god erfaring i å koordinere offentlig informasjon rettet mot barn og ungdom, blant annet gjennom informasjonsprosjektene Eurodesk, Ungdomstorget og papirmagasinet UNG. Jeg føler meg av den grunn trygg på at ung.no vil bli forvaltet og videreutviklet på en god måte av dere. Jeg vil følge nettstedet med stor interesse i tiden fremover og ønsker BUFA lykke til med det videre arbeidet.

Takk for oppmerksomheten.