Lansering av Max-Havelaar-merket ris
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Barne- og familiedepartementet
Oslo
Tale/innlegg | Dato: 17.03.2004
Innlegg ved lansering av Max Havelaar-merket ris, onsdag 17. mars 2004
Barne og familieminister Laila Dåvøy
Max Havelaar Norge lanserer i dag et nytt produkt – ris – i serien Farmer`s produkter.
Det er særlig hyggelig at dette risproduktet lanseres i år. FN har nemlig lansert 2004 som det internasjonale risåret, og utfordrer verdenssamfunnet til å arbeide sammen for å øke risproduksjonen på en måte som vil komme bønder, kvinner, barn og spesielt de fattige til gode.
Ris er hovednæringsmiddelet for over halvparten av verdens befolkning, samtidig som risproduksjonen står overfor alvorlige utfordringer. Ris produseres hovedsakelig av småbønder i Asia, men disse trues i økende grad av sammenslåinger til større bruk og høyteknologisk produksjon. Jeg er blitt fortalt at 4 selskaper kontrollerer 40 prosent av verdens rishandel. Verdensmarkedet for handel med ris er ustabilt og preget av lave priser. Småprodusentene er ofte tvunget til å selge til lokale mellommenn til lave priser, samtidig som de tar opp lån for å kjøpe dyre sprøytemidler og kunstgjødsel, noe som gjør det vanskelig for dem å planlegge langsiktig og å investere i egen framtid. Mange familier har vært tvunget til å sende barna sine til byene for å tilby billig arbeidskraft. Jeg skal ikke her gå nærmere inn på de mørke sidene ved dette.
Merkeordningen Max Havelaar har som siktemål å støtte marginaliserte produsenter fram mot en bærekraftig utvikling. For norske forbrukere gir merket en garanti for at småprodusenter og plantasjearbeidere i utviklingsland får rimelige handelsbetingelser og trygge arbeidsmessige og sosiale vilkår. Barnearbeid skal ikke forekomme. Videre stilles det krav blant annet til redusert bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel, og til å utnytte naturressursene på en bærekraftig måte. Gjennom ordningen får bøndene direkte tilgang til vestlige markeder, og produsenter og plantasjer som deltar i merkeordningen forpliktes til å bruke overskuddet til en positiv og bærekraftig utvikling av sine lokalsamfunn.
Mange norske dagligvarebutikker selger Max Havelaar-merkede produkter. Garantimerket Max Havelaar finnes allerede på kaffe, te, bananer og appelsinjuice i norske butikker. Stadig flere norske forbrukere får øynene opp for Max Havelaar-merkede produkter. Totalt for alle produkter økte salget i Norge med 47 prosent fra 2002 til 2003. Bedre distribusjon og en stadig økende bevissthet blant forbrukerne, samt overgang til den nye internasjonale logoen som gjør det lettere å finne produktene i butikkene, er hovedgrunner til den sterke økningen i salget.
Garantiordningen Max Havelaar er i vinden. Nye produkter kommer, salget øker for hvert kvartal og flere fattige produsenter får et bedre liv for seg og for sin familie. Denne utviklingen ønsker vi skal fortsette. Både offentlige og private arbeidsplasser vektlegger i stadig større grad miljømessige-, sosiale og etiske aspekter når de gjør innkjøp. Og stadig flere personkunder både etterspør og kjøper miljømerkede, økologiske og ”etikkmerkede” produkter.
(U.S. Opinion 84%, bet. 2-3 kr. mer for ^1 kg kaffe og sikrer arbeid i fattige land, minsteinntekt/trygge sosiale vilkår.)
Max Havelaar-merket gir oss mulighet til å uttrykke holdninger gjennom hvordan vi bruker vår kjøpekraft, og det på en enkel måte. Som forbrukere kan vi etterspørre og kjøpe Max Havelaar-merkede produkter. Vi kan snakke med butikksjefen i lokalbutikken vår og fortelle om merket og om ”fairtrade” , og be om at butikken fører produkter som er ”etisk forsvarlige”. Vi kan også påvirke våre venner og naboer til å vurdere sine innkjøp ut fra etiske kriterier. Og den beste måten å påvirke på er vel gjennom handling – ved å vise andre at vi kjøper disse produktene. Jeg har tro på denne måten å spre et budskap på; via kontakter, nettverk og det gode eksempel.
Arbeidet for etisk og rettferdig handel dreier seg om å bedre vilkårene for produsenter som er vanskeligstilt, ved å informere offentligheten - særlig forbrukerne - om dagens internasjonale handelssystem, der mange småprodusenter i utviklingsland må kjempe for å overleve. Begrepene ”rettferdig handel” og ”bærekraftig utvikling” er nært sammenvevd. Bærekraftig utvikling har både en økologisk, en sosial og en økonomisk dimensjon. Det er viktig, i en globalisert økonomi, at ikke økonomiske hensyn får overkjøre både de sosiale og økologiske .Max Havelaar- eller Fairtrade-merkede produkter gir forbrukerne et konkret handlingsalternativ, som kan utgjøre et lite bidrag til at den globaliserte økonomien i større grad fremmer en sosial og bærekraftig utvikling.
Jeg har fått vite at
FLO ( Fairtrade Labelling Organisation Internasjonal ) som Max
Havelar Norge er del av, gjennom standardsetting og
sertifisering for etisk handel hittil har hjulpet mer enn 800.000
produsenter og deres familier i mer enn 45 land. Jeg håper dette
positive arbeidet vil ha fortsatt fremgang, og ønsker
Max Havelaar Norge lykke til med det nye risproduktet - og
for øvrig med alt dere gjør for å fremme rettferdig, etisk
ansvarlig og bærekraftig produksjon og
handel.
Takk for oppmerksomheten!