Historisk arkiv

Lanseringen av SAFTs skolepakke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Av statssekretær Hans Olav Syversen

Statssekretær Hans Olav Syversen, Barne- og familiedepartementet

Lanseringen av SAFTs skolepakke,

Bryn skole 6. februar 2004.

Kjære alle sammen. Takk for invitasjonen hit til Bryn skole.

6. februar, altså dagen i dag, er utpekt til den europeiske dagen for sikker bruk av Internett. Over hele Europa settes det i dag fokus på at vi må engasjere oss aktivt for å gi barn og unge et tryggere møte med Internett. I Norge markerer SAFT-prosjektet dagen med lanseringen av en ny utdanningspakke for trygg bruk av Internett.

Det er flott at Bryn skole er valgt som ramme for lanseringen av SAFT-prosjektet sin skolepakke. Jeg vet at dere arbeider på en god måte med å integrere IKT i undervisningen. Et tiltak jeg særlig har merket meg er ordningen med ressurselever som veileder andre elever i bruk av data.

Elevene som deltar her i dag har for øvrig testet ut elementer av opplæringspakken. Jeg gleder meg til å høre hvordan dere likte denne. Jeg håper dere lærte noe av opplæringspakken, samtidig som dere forhåpentligvis også synes den var litt morsom. Spesielt er jeg spent på hva dere mener er de ti viktigste nettvettreglene.

Bakgrunnen for Barne- og familiedepartementets engasjement i SAFT- prosjektet er den norske tiltaksplanen Barn, unge og Internett (2001). Planen er lagt frem og finansiert av Barne- og familiedepartementet, og gjennomføres i samarbeid med berørte departementer. Statens filmtilsyn har spilt en avgjørende rolle som koordineringsorgan både for Barne- og familiedepartementets handlingsplan og for SAFT-prosjektet.

Barn og unge har høy kompetanse i bruk av ulike informasjons- og kommunikasjonsverktøy (IKT). Det er kanskje ikke så rart, når vi vet at en verden uten PC, mobil, dataspill og Internett er ukjent for de fleste barn og unge i Norge i dag (jf barna i salen). Dette er helt sentrale ingredienser i barne- og ungdomskulturen i dag. Teknologien gir helt nye muligheter mht. kommunikasjon og informasjon:

Man kan kommunisere med mennesker over hele kloden hele tiden

Tilgangen på informasjon er enorm

Vi må likevel ikke glemme at barn og unge har spesielle behov og kan være sårbare i møtet med informasjonssamfunnets mangfoldige kanaler og uttrykksformer (jf. mediesaker den senere tid):

Barn og unge legger selv ut sensitiv informasjon om seg selv, kanskje uten å tenke over hvilke konsekvenser dette kan få nå eller i fremtiden (eks. unge jenter og gutter som legger ut erotiske bilder av seg selv på Internett)

Kommersielle aktører samler inn og misbruker personopplysninger om barn og unge.

Ungdom utfører selv lovstridige handlinger, for eksempel ved å publisere bilder av andre ungdommer på nettet.

Internett gir oss virkeligheten i en usensurert versjon rett hjem i stua, eller i klasserommet. Derfor er det helt sentralt at vi utruster barna våre med noen verktøy som gjør dem bedre i stand til å ferdes trygt i dette landskapet.

SAFTs utdanningspakke er laget for å kombinere trygg og morsom bruk av Internett - og ikke minst få lærere, barn og foreldre til å engasjere seg sammen. Skolepakken tar blant annet for seg kildekritikk og sikkerhetsregler.

Utdanningspakken legger vekt på at skole, foreldre og barn må engasjere seg sammen. Det er et helt sentralt element. Jeg tror nøkkelen til at barn skal bli kompetente nettbrukere ligger i en styrking av dialogen mellom skole, foreldre og barn.

Barna må for eksempel lære å rette et kritisk blikk mot det informasjons­mangfoldet de møter hver eneste dag. Jeg vil gjerne dele følgende sitat om kildekritikk fra rapporten ”Nettsvermere” (en rapport om ungdom og Internett, utgitt av Filmtilsynet, 2002). En gutt på 15 år sa følgende om informasjonen han fant på Internett:

”Jeg stoler mer på leksikon enn jeg gjør på Internett. Det er så mye ufakta kan du si. Masse ugyldige kilder, hvis du for eksempel skal ha særoppgave om Kina ikke sant, så står det for eksempel tull der og sånn, ikke sant. Så Internett er ikke bare en sikker kilde, ikke sant. Jeg stoler heller på bøker. Det veit jeg bare”

En kritisk sans, slik denne gutten har, utvikles best i samspill mellom voksne og barn - gjennom dialog og kommunikasjon.

Skolepakken utfordrer også elevene til å utvikle sine egne nettvettregler (slik elevene som er her i dag har gjort). I dag bør det vel egentlig være like naturlig at barn lærer nettvettregler som at de lærer trafikkregler. Barna ferdes både i trafikken og på nettet, og begge steder kan det skje uhell, om man ikke har noen regler for hvordan man bør oppføre seg.

Mitt poeng er at barn og unge må rustes til å mestre både den virkelige verden og den virtuelle verden. Det er på mange måter to sider av samme sak; i begge tilfeller handler det om å bruke dialog og kommunikasjon som virkemidler for å skape trygge oppvekstmiljøer der barn og unge ferdes.

Avslutningsvis vil jeg rette en stor takk til Statens filmtilsyn, som på en utmerket måte koordinerer arbeidet med BFDs tiltaksplan og Norges deltakelse i SAFT-prosjektet. SAFT er et eksempel på et vellykket samarbeid mellom myndigheter, IKT-bransje og frivillige organisasjoner både i Norge og på tvers av landegrenser. La oss håpe at denne skolepakken kan bli et like godt eksempel på et vellykket dialogbasert samarbeid mellom skole, foreldre og barn.

Takk for oppmerksomheten.