Historisk arkiv

Markedsrådets 30-års jubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Regjeringskvartalet 14. september 2004

Barne- og familieminister Laila Dåvøy

Markedsrådets 30-års jubileum

Regjeringskvartalet, 14. september 2004

Kjære jubilant, kjære deltakere på Markedsrådets jubileumsseminar!

Det er en glede og ære for å meg å kunne åpne dagens jubileumsseminar og feiring av Markedsrådet.

I over 30 år har Markedsrådet vært en sentral aktør i arbeidet med å sikre forbrukernes rettigheter og å legge grunnlaget for en sunn konkurranse næringsdrivende i mellom. Den første moderne markedsføringsloven kom i 1972 – ”lov om kontroll med markedsføring”. Den tidligere loven av 1922 forutsatte at de næringsdrivende selv førte oppsyn med hverandre. Markedsføringsloven medførte derfor en nyskapning ved at den satte forbrukerhensyn i sentrum og opprettet særskilte kontrollorgan for å sikre lovens overholdelse – Forbrukerombudet og Markedsrådet.

Ordningen med Markedsrådet som klageinstans og domstolslignende organ for saker etter markedsføringsloven, viste seg å være veldig vellykket. Mitt inntrykk er at avgjørelsene Markedsrådet har truffet i stor utstrekning har blitt respektert av både allmenheten og næringslivet. Dette har nok også vært noe av grunnen til at departementet har fått henvendelser fra andre som ønsket å benytte Markedsrådet som klageinstans for ”sitt” lovverk. Det at Markedsrådet i dag behandler klager på alkohol- og tobakksreklame er et resultat av en slik interesse.

Markedsrådet har et vidt og allsidig ansvarsområde, og i løpet av de 30 årene det har eksistert har rådet fått flere og flere sakstyper. Markedsføringsloven ble allerede på slutten av 70-tallet utvidet til å omfatte hensynet til likestilling mellom kjønnene. Videre har Markedsrådet i dag ansvar for saker i tilknytning til overholdelse av deler av kringkastingsloven, kredittkjøpsloven, regelverk om fiber- og vedlikeholdsmerking og bestemmelser om reklame i lov om alternativ behandling, i tillegg til markedsføringsloven og saker om alkohol- og tobakksreklame.

Markedsrådet har all grunn til å være stolt av måten de skjøtter sin oppgave på som premissleverandør for lovtolkningen. I den forbindelse er det viktig å nevne Markedsrådets sekretariat, som forbereder vedtak ved utredningsarbeid og annen tilrettelegging av sakene. Sekretariatet er derfor en viktig faktor for at Markedsrådet fungerer så godt som det gjør, og må ikke glemmes på en jubileumsdag som denne.

Jeg vil også trekke frem Markedsrådets leder og medlemmer som ikke alltid har en like lett jobb med å trekke opp de rettslige grensene. Deres kompetanse og allsidige innsikt bidrar til å gi Markedsrådets avgjørelser stor faglig tyngde, og er avgjørende for den vekt rådets vedtak blir tillagt.

Tittelen på dagens jubileumsseminar er ”Markedsrådet i en europeisk virkelighet”. Også dette gjenspeiler at Markedsrådet er en dynamisk organisasjon, som forholder seg til endringer i samfunnet og regelverket både nasjonalt og internasjonalt. Markedsføringsretten blir stadig mer internasjonal, og markedsføringsloven har i de senere år blitt endret en rekke ganger på bakgrunn av nytt regelverk i EU/EØS. Bestemmelser om håndheving av forbrukernes kollektive interesser og bestemmelser om garantier er her eksempler på regler som har kommet inn i loven som resultat av regler vedtatt i EU/EØS. Et nytt EU-direktiv om urimelig markedsføring vil trolig bli vedtatt i løpet av vinteren, og dette medfører at den norske markedsføringsloven etter hvert vil bli revidert og delvis endret. Vi vil få høre mer om direktivforslaget og behov for endringer i norsk rett senere i dag. Slike endringer medfører igjen nye utfordringer for Markedsrådet og de andre organene som forvalter regelverket, både når det gjelder tolkning av regelverket og forholdet til internasjonale håndhevingsorganer som EFTA-domstolen og ESA. Det er derfor viktig og naturlig at problemstillinger knyttet til morgendagens regelverk er tema for dagens seminar.

Det er likevel ikke bare Markedsrådet som en høyst oppegående og offensiv 30-åring som skal feires i dag. Jeg har nemlig også gleden av å kunne erklære Markedsrådets nye internettsider for åpnet. Sekretariatet har all grunn til å være stolte av sitt arbeid med å gjøre informasjon om Markedsrådet og dets virke mer tilgjengelig. På de nye internettsidene er blant annet alle Markedsrådets vedtak fra og med 1997 samlet i en vedtaksbase, sortert etter kategori. Det vil bli mulig å abonnere på Markedsrådets elektroniske nyhetsbrev, og dermed holde seg oppdatert på nye vedtak og annen aktuell informasjon. Nettsidene inneholder i tillegg en oversikt over Markedsrådets arbeid og ansvarsområde, og mulighet til å klikke seg inn på ofte stilte spørsmål med tilhørende svar. På denne måten vil forbrukerne og næringslivet enkelt kunne orientere seg om Markedsrådets arbeid.

Før jeg overlater talerstolen til Markedsrådets leder Høyesterettsdommer Ole Bjørn Støle, vil jeg takke Markedsrådets medlemmer og sekretariat for det gode arbeidet dere gjør med å tolke og forvalte lovverket. Jeg vil også takke for det gode samarbeidet vi har og jeg håper dette gode samarbeidet vil fortsette og utvikle seg i fremtiden. Jeg ønsker dere lykke til med de nye internettsidene og med jubileumsseminaret.