Historisk arkiv

15-årsjubileet for miljømerkingen i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Statsråd Laila Dåvøy

Barne- og familiedepartementet

Hilsning ved 15-årsjubileet for miljømerkingen i Norge

Radisson SAS Plaza Hotel

Oslo 26. januar 2005

Kjære venner av miljømerket,

Vanligvis sier vi om 15-åringer at de har nådd konfirmasjonsalderen og står på terskelen mellom barn og voksen. Det er en svært oppegående konfirmant som inviterer til fest her i dag, og en som ble tidlig voksen og selvstendig. Dere står for en virksomhet i forbrukerpolitikken som er spesiell, viktig, spennende og utfordrende.

Dere engasjerer bredt - ikke bare forbrukere, men også industri, handel og alle ledd i produksjons- og forbrukskjeden. Begrepet ” frivilligpositiv miljømerking” avspeiler en spore både til næringsdrivende og forbrukere til valg av produkter som gir mindre belastning på natur og miljø. Overfor næringslivet representerer det både en appell om å ta et miljømessig og sosialt ansvar - og mulighet til å gjøre miljømerket til et konkurransefortrinn. Næringslivets engasjement avspeiler betydelig vilje til samarbeid og en aktiv holdning til miljøspørsmål. Det er en forutsetning for at ordningen skal fungere. Jeg vil takke dere fra næringslivet som er her, og alle deres kolleger som har bidratt til at vi er kommet dit vi står i dag.

Jeg ser miljømerking i en bredere sammenheng med kobling til andre sider ved ’etisk forbruk’, som utbytting i arbeidsforhold og barnearbeid. Miljømerking er en generell påminnelse om og oppfordring til et mer verdibasert forbruk – og så langt det mest utviklede virkemiddel vi har i denne sammenheng.

Miljø er et grenseoverskridende og globalt tema. Miljømerking er også blitt internasjonalt med stadig flere nasjonale merker, og ikke minst Den europeiske blomsten. Fra å være nordiske – med verdens første flernasjonale merke - er dere også blitt europeere. Jeg har fått entydige tilbakemeldinger fra Forbrukeravdelingen om deres innsats med det europeiske merke, og samarbeid og gode resultater i å påvirke regelverket for ordningen. Men den beste attesten kommer fra EU-systemet selv: En rekke oppdrag med kriterieutvikling, og nå det unike tillitsverv ved at en norsk institusjon ble bedt om å være ”vikar” for EUs formannskapsland. Jeg gleder meg til å få lov å åpne presidentskapsmøtet som skal holdes i Oslo i begynnelsen av april.

Dette er mange grunner til at miljømerking er et spennende, ambisiøst, utfordrende og viktig prosjekt. Og et prosjekt som dere i alle år – i samarbeid med partnere og medspillere - har administrert, turnert og utviklet på en fremragende måte. 1200 nordiske lisenser på rundt 60 vare- og tjenesteområder taler sitt tydelige språk. Det gjør også det faktum at 90% av befolkningen har kjennskap til Svanen, et oppsiktsvekkende høyt tall sammenlignet med andre ”varemerker”.

Dere jobber på et ”konjunkturfølsomt” område. Miljøinteresse og -engasjement i befolkningen går i bølger. Miljømerkingen går bare oppover – uavhengig av slike svingninger i opinionen. Dere går stadig nye veier, og tenker og utvikler miljømerking på nye områder. Som barne- OG forbrukerminister har jeg hatt stor glede av å være med på å lansere og å følge kampanjen ” God start” – som er rettet spesielt mot småbarnsfamilier.

Jeg ønsker lykke til videre, med fortsatt engasjement, vekst, og et godt og konstruktivt samarbeid. Gratulerer med dagen!