Historisk arkiv

Åpning av Nærsnes Kystbarnehage i Røyken kommune

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Åpning av Nærsnes Kystbarnehage i Røyken kommune

Statsråd Laila Dåvøy
Barne- og familiedepartementet
31. august 2005

Kjære barn og voksne!

Gratulerer med ny barnehage! Og ikke en hvilken som helst barnehage – men en kystbarnehage. Her kommer dere barna til å få det brillefint – i den vakre naturen med sjøen og skogen. Jeg har hørt dere skal dra på båttur og på fiske, og gå mye i skogen. Dere barn liker å være ute? – ja, da blir dere sterke. Og det er fint å bli glad i naturen – da kommer dere til å bli flinke til å passe godt på den. Og det trenger vi. Og så fint hus som dere har. Her inne skal det bli mye musikk når høststormen blåser opp, har jeg hørt. Jeg er helt sikker på at både dere barn, alle som skal jobbe her og foreldrene deres er veldig stolte av barnehagen – og det har dere grunn til. Barneparken som var her før var sikkert bra, men det er jo noe annet med en barnehage. Det må være spennende å starte opp når alt er helt nytt og lagt så bra til rette. Og så er det foreldrene deres som eier barnehagen. Så dere kan være trygge på at de kommer til å gjøre alt de kan for at dere skal få det bra og trives.

Jeg er imponert over den iherdig og omfattende dugnadsinnsats som er nedlagt i Nærsnes Kystbarnehage. Det nye huset er tegnet og innredet på dugnad, byggeledelsen er gjort på dugnad, oppgraderingen av parkbygget er gjort på dugnad, rekrutteringen av de ansatte er gjort på dugnad og tildelingen av plasser er gjort på dugnad. Barnehagen hadde ikke sett dagens lys uten en framifrå flott foreldregruppe som har jobbet iherdig for et levedyktig lokalsamfunn og med velvilje fra kommunen og grunneier. En stor takk til Foreldreforeningen og alle de mange støttespillere for denne innsatsen på frivillig basis. Det er ikke ofte vi ser en slik frivillig innsats nå tildags! Som barneminister blir jeg stolt og ydmyk når jeg møter slik entusiasme som hos dere. Og resultatet har dere all grunn til å være stolte av: flotte utearealer, innbydende innearealer og høye ambisjoner for driften av barnehagen.

Jeg føler at jeg har en liten aksje i dette gode resultatet jeg også. Det er denne Regjeringen som har skaffet frem penger til tusenvis av nye barnehageplasser. Økonomisk er det gunstigere enn noen sinne å etablere nye barnehageplasser. Staten dekker kostnadene til bygging og drift av nye barnehageplasser. Vårt mål er at alle som ønsker det skal få tilbud om barnehageplass innen utgangen av 2006.

1. mai 2004 ble en historisk dato for foreldre med barn i barnehagen. Vi innførte maksimalpris, og ingen skal fra denne datoen betale mer enn 2 750 kroner per måned for en heltidsplass i barnehagen. Det har vært en suksess. Så godt som alle foreldre betaler maksimalpris eller lavere. Prisforskjellene mellom private og kommunale barnehager er nærmest utjevnet. Det har vært svært viktig for oss. Private og kommunale barnehager skal ha økonomisk likeverdig behandling. Snart skal vi være der at den offentlig finansiering – fra stat og kommune – skal være den samme i alle barnehagene i kommunen.

Regjeringens offensive økonomiske innsats for etablering av nye barnehageplasser skal fortsette. I år bygges det som aldri før. Ja, faktisk flere plasser enn det vi hadde forutsett. Hver ny barnehage som åpnes, bringer oss nærmere målet om full barnehagedekning. Når jeg er så heldig å få åpne denne flotte barnehagen, er det samtidig godt å vite at enda flere barn har fått tilbud i Røyken kommune. Jeg er sikker på at den bidrar til at Nærsnes blir attraktivt å etablere seg i for småbarnsforeldre. Og jeg har forstått at dere tenker helhet og sammenheng: framtiden for Nærsnes skole er også avhengig av god barnehagedekning.

Det ligger meg meget på hjertet at rask barnehageutbygging skal ikke gå på bekostning av kvalitet og mangfold i barnehagesektoren. Nærsnes Kystbarnehage representerer dette mangfold som jeg ser gror fram – med sin plassering som en perle i indre Oslofjord og med tilgang til naturopplevelser. Jeg er også sikker på at eierforholdet i denne barnehagen – hvor hovedsakelig foreldrene er eiere – gir en stor trygghet for god kvalitet i barnehagen.

Har dere lykkes i å rekruttere menn til barnehagen? Erfaringene viser at det kan være lettere å rekruttere menn til barnehager som har et aktivt forhold til natur og uteliv. For meg er det viktig at barnehagene arbeider aktivt for å rekruttere flere menn. Barn trenger rollemodeller av begge kjønn. Dessuten trenger vi både menn og kvinner i barnehagen for å sikre et mangfold i aktiviteter og tenkemåter. Jeg vet at menn ikke vokser på trær i denne bransjen, men jeg vet også om barnehager som har lykkes når de går inn for det. Denne utfordringen går til styret.

Det er foreldrene som i første rekke har ansvaret for å sikre barnet en trygg oppvekst. Det er foreldrene som skal bestemme hva som er best for deres barn – ikke politikerne. Derfor er det for meg som barneminister så viktig å sikre at alle som ønsker det får tilbud om barnehageplass. Full barnehagedekning er nødvendig for å sikre småbarnsforeldre reell valgfrihet mellom barnehage og kontantstøtte. Våre konkurrenter til regjeringspostene ønsker å fjerne kontantstøtten. Da kan vi i alle fall si farvel til full barnehagedekning i 2006.

Hjertelig til lykke med dagen og framtiden! Hermed erklærer jeg Nærsnes Kystbarnehage for åpnet.