Historisk arkiv

Åpning av Vasshus gardsbarnehage

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

ÅPNING AV VASSHUS GARDSBARNEHAGE


Statsråd Laila Dåvøy
Barne- og familiedepartementet
Klepp, 22. august 2005


Kjære små og store i Vasshus gardsbarnehage!

Gratulerer med ny barnehage! Og ikke en hvilken som helst barnehage! En ekte gardsbarnehage med kaniner, okser, høner, geiter og sauer – og ikke minst en fantastisk natur rundt. Det må være spennende å starte opp når alt er helt nytt og så bra lagt til rette. Både barn, foreldre og ansatte har all grunn til å være stolte av sin nye barnehage.

Mitt viktigste mål som barnehageminister er å sikre barnehageplass for alle som ønsker det. Samtidig skal tilbudet være godt og tilgjengelig og til en pris foreldrene kan betale. Hver nye barnehage som åpnes, bringer oss nærmere målet. Når jeg er så heldig å få åpne denne flotte barnehagen, er det samtidig godt å vite at enda flere barn har fått tilbud i Klepp kommune.

Men rask barnehageutbygging skal ikke gå på bekostning av kvalitet og mangfoldet i sektoren. Her i Vasshus gardsbarnehage vet jeg at opplevelser, trygghet, samspill med dyr og natur vil være i sentrum hver dag. Samtidig har dere som eier og driver barnehagen sagt at det aller viktigste er at hvert enkelt barn skal føle seg verdifullt. Det er en flott målsetting!

Men minst like viktig som miljøet ute og inne, er de menneskene man møter og livet de skaper i nærmiljøet. Det hjelper ikke med flotte omgivelser hvis en ikke har et dyktig og godt personale – dere er nøkkelen til den gode barnehagen. Jeg vet at dere i Vasshus gardsbarnehage har en gjeng entusiastiske medarbeidere som har gledet seg lenge til å starte opp denne barnehagen.

Barn trenger rollemodeller av begge kjønn. Erfaring viser at det kan være lettere å rekruttere menn til barnehager som har aktivt forhold til natur og uteliv. Jeg vet at det foreløpig bare er entusiastiske kvinner i denne barnehagen, men ved en senere nyrekruttering tar dere kanskje den utfordringen også?

En god barnehage skal gi barna mulighet til allsidig lek og læring. En kan vel ikke tenke seg noe bedre sted enn en levende gardsbarnehage som dere har fått. Her får dere være med fra frø blir til planter og senere mat, egg blir til kylling og små dyr fødes og vokser.

Den gode barnehagen stimulerer til lek. Lek er den viktigste kanalen for barn til å forstå og bearbeide verden de lever i. Her skapes hverdag hvor det lyttes, smakes, klemmes og prøves. Hvor det er rom for latter og alvor, krangling og forsoning. Alt som skal til for å lære seg sosial kompetanse og positiv kommunikasjon med andre.

Barn lærer seg noe hele tiden: med motorikken, balansen, språket og tanken. Det er viktig at barna får vokse ut fra egne forutsetninger og at læringen tilpasses deres funksjonsnivå.

Barn studerer verden, seg selv og de andre i den. Barnehagen et verksted for bygging av positiv selvfølelse hos barna. Barn som har tro på seg selv, har også tro på og tillit til andre. Dette legger viktig grunnlag for skolegang og livet videre.

Det må være godt for foreldre å ha barn i Vasshus gardsbarnehage. Godt fordi her er alle muligheter for at barna skal få oppleve hverdagslivet i harmoni med natur og dyr. I denne barnehagen vil dere være med på skape den gode barndommen.

Som barneminister blir jeg stolt og ydmyk når jeg møter slike entusiaster som dere!

Hjertelig til lykke med dagen og framtiden! Hermed erklærer jeg Vasshus gardsbarnehage for åpnet.