Historisk arkiv

Åpningshilsen til Funksjonshemmedes Fellesorganisasjons Ungdom (FFOU) sin generalforsamling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Av politisk rådgiver Astrid Apalset Vassbø

Politisk rådgiver Astrid Apalset Vassbø, Barne- og familiedepartementet

Åpningshilsen til Funksjonshemmedes Fellesorganisasjons Ungdom (FFOU) sin generalforsamling,

Trondheim, fredag 1. april 2005

Takk for invitasjonen og takk for sist til flere av dere. I september i fjor hadde jeg mitt første møte med FFOU da jeg var på lederkonferansen i Lørenskog. Der ble vilkårene for barne- og ungdomsorganisasjonene i Norge satt på dagsorden. Det er nyttig å delta på slike arrangement, jeg merker at det gjør at jeg også i andre sammenhenger prøver vurdere hvordan ulike tiltak og forslag vil slå ut for gruppene som FFOU representerer.

FFOU fyller 25 år

Samarbeidet mellom det offentlige og de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene i Norge har lange historiske røtter. Barne- og ungdomsorganisasjonene ble gitt en viktig rolle i barne- og ungdomspolitikken allerede ved krigens slutt i 1945. I følge partienes fellesprogram ga organisasjonene ungdommen ”sunn rekreasjon”, og ble i tillegg sett på som skoler i demokrati.

Statens samarbeid med barne- og ungdomsorganisasjonene fikk sitt eget organ ved opprettelsen av Statens Ungdomsråd i 1953, og her var organisasjonene godt representert.

I 1980 ble Funksjonshemmedes Fellesorganisasjons Ungdom (FFOU) stiftet som en interesseorganisasjon for funksjonshemmet barn og unge. Organisasjonen har etter hvert fått en viktig rolle i barne- og ungdomspolitikken i Norge.

Jeg har forstått det slik at grunnen for at FFOU ble dannet var en omlegging av støtteordningene for ungdomsorganisasjonene. Nye krav ville ha ført til at mange ungdomsgrupper og organisasjoner av funksjonshemmede ville bli stengt ute fra ordningene. Dermed ble det arrangert en rekke samlinger der ungdomsorganisasjonene møttes. Med hjelp fra Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) spilte Norges Blindeforbunds Ungdom, Norges Handicapforbunds Ungdom og Landsforeningen for Hjerte- og Lungesykes Ungdom en viktig en rolle i oppstarten av FFOU.

Det var dagens historietime.

Statlige støtte til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner

Barne- og familiedepartementet

Etter 25 år er støtteordninger fortsatt et viktig tema i FFOU. I dag ligger hovedansvaret for tilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner i Barne- og familiedepartementet. Vårt utgangspunkt er at frivillige organisasjoner skal drive barne- og ungdomsarbeid fritt ut fra egne forutsetninger, og at staten skal yte økonomisk støtte til dette arbeidet fordi det har egenverdi for barn og unge.

Formålet med departementets grunnstøtteordning er å legge til rette for barn og ungdoms deltakelse i organisasjonene. Vi har som mål at støtteordingene våre skal være åpne og inkluderende, slik at et bredest mulig spekter av frivillig barne- og ungdomsarbeid kan få støtte.

Jeg vet ikke om alle her vil være enig med meg, men jeg vil våge den påstand at departementet de siste årene har vært spesielt opptatt av å sikre organisasjonene til funksjonshemmede barn og ungdom en plass i tilskuddsordningen. Departementet ser at funksjonshemmet ungdom har liten mulighet for inntektsgivende arbeid og organisasjonene opererer sannsynligvis med lave medlemskontingenter sammenliknet med andre organisasjoner. For noen grupper må det legges spesielt til rette for at de faktisk skal få samme muligheter som andre til deltakelse og innflytelse, og det gjelder spesielt barn og unge med funksjonshemminger.

Departementet har derfor økt driftstilskuddet til FFOU. I 2005 er det så langt bevilget 785 000 kroner til drift. I tillegg har departementet gjort det enklere for organisasjoner med begrenset rekrutteringsgrunnlag, herunder medlemsorganisasjonene til FFOU, å søke om nasjonal grunnstøtte. Denne åpningen i ordningen var delvis et resultat av godt lobbyarbeid fra FFOUs side.

Departementet har en god dialog med FFOU. Det synes i alle fall vi, håper dere er enige. FFOU og departementet har jevnlige kontaktmøter, og vi inviterer til dialog når vi skal lage handlingsplaner, meldinger og strategier. FFOU spiller også en viktig rolle når det gjelder fordelingen og forvaltningen av statlige tilskudd. Dere har gjennom flere år har vært representert i Fordelingsutvalget for tilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner. Jeg har sagt det før: Vi opplever dere som en konstruktiv og seriøs samarbeidsparter som leverer viktige og gjennomtenkte innspill til oss. Det setter vi stor pris på, og jeg håper også dere opplever at vi tar innspillene deres på alvor.

Frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene er en viktig arena for deltakelse og innflytelse, og oppleves som pressgrupper som vi må og bør ta hensyn til. Ved å stå sammen kan barn og unge påvirke oss politikere til å styrke innsatsen for barn og ungdom lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Frivillighetsdepartement

Kultur- og kirkedepartementet ble fra 1. januar 2005 også frivillighetsdepartement. Grunnen til at regjeringen har tatt dette grepet er et ønske om en mer helhetlig frivillighetspolitikk fra statens side. Vi ønsker å samordne den statlige politikken ovenfor de frivillige organisasjonene, samt øke oppmerksomhet om verdien av frivillig arbeid.

Åpne og inkluderende organisasjoner

Inkludering handler ikke bare om etniske minoriteter. Som avtroppende leder av FFOU, Lars Espen Rath Vestad har sagt ved en rekke anledninger, så har vi mange minoriteter i landet vårt, og ingen skal holdes utenfor. Det å bli utstøtt er noe av det såreste et menneske kan oppleve.

Som en del av regjeringens ”Manifest mot mobbing” bevilget departementet i fjor 221 000 kroner til FFOU sitt prosjekt ”Ungdom lærer Ungdom - Fritid”. Prosjektet baserer seg på at ungdom selv forteller hvordan det er å være ung og funksjonshemmet. Målgruppen var barn og unge som går på fritidsklubb eller er engasjert i frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner.

Gjennom å delta i frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner lærer barn og unge seg ulike praktiske ferdigheter, de får tilbud om lederopplæring og blir stimulert til medansvar og engasjement for andre. Organisasjonene er viktige møteplasser for knytting av vennskap. I organisasjonene får barn og unge verdifull voksenkontakt med ledere og engasjerte foreldre. Kort sagt; gjennom frivillig innsats får barn og unge gitt uttrykk for sine synspunkter og meninger i lokalsamfunnet, og gjennom frivillig innsats viser voksne sitt engasjement og ansvar for barn og unge.

Departementet ser at FFOU har blitt en stadig viktigere interesseorganisasjon for funksjonshemmet ungdom i Norge. Driftstilskuddet gjør det mulig for FFOU å fortsette å videreutvikle arbeidet med å spre informasjon til barn og unge med nedsatt funksjonsevne selv spesielt, og til befolkningen generelt. Departementet håper at FFOU retter noe av informasjonsarbeidet sitt inn mot funksjonshemmet ungdom med innvandrerbakgrunn. Kanskje FFOUs internasjonale arbeid på Den Dominikanske Republikk kan bidra til å sette fart på dette arbeidet?

Frivillig engasjement gir selvtillit, og kvalifiserer for arbeidslivet. Det er positivt å kunne vise til at en er strukturert nok til å delta både i studieliv eller arbeidsliv og frivillig organisasjonsliv. Det viser også at en lar seg engasjere og er villig til å ta ansvar – slik som dere har tatt ved å komme hit. Dessuten er det jo så gøy!

I møte med det offentlige hjelpeapparatet opplever mange barn og unge med funksjonshemminger at de mister noe av retten til å bestemme over eget liv. De frivillige organisasjonene dere kommer fra, representerer et alternativ. Her kan barn og unge realisere seg selv, og på frivillig grunnlag bestemme hva de ønsker å være med på.

Gratulerer med 25 års-jubileet og lykke til med generalforsamlingen!

Takk