Historisk arkiv

Åpningshilsen til NIKKs 10-års jubileumsseminar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Av statssekretær Hans Olav Syversen

Statssekretær Hans Olav Syversen, Barne- og familiedepartementet

Åpningshilsen til NIKKs 10-års jubileumsseminar

Oslo, 9. september 2005.

Kjære forsamling

- og kjære NIKK: Gratulerer med dagen!

Det er en glede å få være med å feire 10-års jubiléet til Nordisk institutt for kvinne- og kjønnsforskning.

Etableringen av NIKK var en viktig milepæl i det nordiske likestillingsarbeidet. NIKK er den eneste transnasjonale institusjonen av sitt slag i verden. Kanskje ikke rart at instituttet er brukt som modell i utformingen av det europeiske likestillingsinstituttet som EU etter planen skal etablere i 2007.

NIKK har, som et felles nordisk institutt, skapt en merverdi og bidratt med mer enn hva hvert enkelt nasjonale institutt ville ha gjort. Gjennom sitt arbeid har instituttet bidratt til å øke den felles nordiske virkelighetsforståelsen innen kvinne- og kjønnsforskningen.

NIKK har bidratt til å øke kunnskapsutvekslingen blant nordiske forskere gjennom nettverksdannelse, kurs- og konferansevirksomhet og instituttet har tatt initiativ til og koordinert felles nordiske forskningsprosjekter. Ikke minst har manns- og maskulinitetsforskningen fått en fremtidig plass i kjønnsforskningen, noe som knapt var et forskningstema før NIKK ble etablert. Det vil jeg gjerne gi dere honnør for!

Evalueringen av NIKK som nylig er foretatt, trekker nettopp frem formidlings-, informasjons- og nettverksarbeidet som de viktigste aktivitetene til NIKK. Disse aktivitetene skårer også høyt på kvalitet. Det samme gjør forskningen NIKK produserer.

For statsråden som barne-, familie- og også likestillingsminister er forskning og kunnskap om likestillingsfeltet svært viktig som grunnlag for å utvikle gode og målrettede politiske tiltak. Utfordringen ligger i å bygge bro mellom forskerverdenen og praktikerverdenen, og å gjøre forskning tilgjengelig for allmennheten. Her har NIKK en sentral rolle som forskningsformidler; ikke bare til forskerne, men også til resten av omverdenen.

Effektiv formidling av resultater, forskning og fakta er et viktig ledd i prosessen mot et mer likestilt samfunn.

NIKK har vært og skal være Nordisk Ministerråds viktigste samarbeidspartner og premissleverandør i det nordiske likestillingsarbeidet. NIKK vil bl.a. få en sentral rolle i gjennomføringen av det nye samarbeidsprogrammet for likestilling fra 2006 til 2010.

Likestillingspolitikken er i stadig endring. Dette krever at NIKK til enhver tid er oppdatert på dagsaktuelle likestillingsspørsmål og kan levere gode faglige innspill for å kvalifisere debatten og utviklingen på feltet. På samme tid skal NIKK være en pådriver for å sette aktuelle likestillingsspørsmål på dagsorden i og utenfor Norden. Det siste vil vi se et eksempel på gjennom dagens seminar.

I Norden er det en sterk tradisjon for kvinneorganisasjoner og feministisk forskning. Målet om full likestilling har hatt stor betydning for den politiske opinion, og idealet om kjønnslikestilling er allment akseptert. At forskning på menn og maskulinitet nå stadig vinner terreng, gjør kjønnsforskningen til et enda større kunnskapsfelt. Og denne forskningen er nødvendig, siden vi ikke har nådd målet om full likestilling mellom kvinner og menn. Vi må fortsatt jobbe for økt kjønnslikestilling. Vi må bl.a. fortsatt øke menns deltakelse i omsorg – særlig for de minste barna, vi må øke kvinneandelen i næringslivets styrende organer, og vi må få flere kvinner inn i politikken; ikke minst i ordførerstolene.

Sistnevnte bringer oss over til dagens seminar om kjønn og politikk. Kjønn og politikk er et spennende, viktig og stadig tilbakevendende tema i offentlig debatt. Jeg ønsker debattantene lykke til og håper det blir en engasjert diskusjon som vil fortsette etter seminarets slutt.

Til slutt vil jeg igjen gratulere NIKK og direktør Solveig Bergman med dagen ved å overrekke denne gaven.