Historisk arkiv

Åpningsinnlegg på "Ungdomskonferansen 2005"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Av statssekretær Hans Olav Syversen

Statssekretær Hans Olav Syversen, Barne- og familiedepartementet

Åpningsinnlegg på ”Ungdomskonferansen 2005”

Jægtvolden fjordhotell, Inderøy fredag 15. april 2005

Takk for invitasjonen!

Jeg setter stor pris på å bli invitert til slike arrangementer. Det gir meg mulighet til å bli bedre kjent med hva det satses på, og jobbes med, innenfor ungdomspolitikken i ulike deler av Norge. Jeg er dessuten spesielt glad for å innlede en konferanse hvor ungdom og politikere sammen skal utvikle ideer, og gjøre prioriteringer - i en dialog.

Det er ikke lenger noe spørsmål om ungdom skal ha innflytelse på samfunnsutviklingen. Ungdom skal ha innflytelse. Dette er slått klart fast i den nasjonale ungdomspolitikken, og det følges godt opp i mange kommuner og fylker. Spørsmålet mange stiller nå er hvordan ungdom kan få reell innflytelse. Derfor er det interessant å bli kjent med de måtene dette løses på i ulike fylker. Mange fylker har ungdommens fylkesting sammensatt av representanter fra blant annet kommunale ungdomsråd, som innflytelseskanal. Andre har fylkeselevråd og i noen arrangeres det konferanser med representanter fra ulike miljøer - slik som her.

Dette er den fjerde ungdomskonferansen som dere har her i Nord-Trøndelag. Jeg vet at fylkestingspolitikere er veldig fornøyd med dette årlige møtet. Jeg håper at dere som representerer ungdommen i Nord-Trøndelag også er det. Jeg vil tro at dere har sett positive resultater av innsatsen og forslagene fra de tidligere konferansene. Hvis ikke – må dere, på denne konferansen, be om skikkelige begrunnelser for hvorfor tidligere ønsker ikke har blitt gjennomført.

Jeg mener ikke å si at alle forslag fra ungdom har en egen rett framfor andre forslag, men forslagene skal behandles seriøst. Denne konferansen er kanskje den eneste muligheten hvor dere ungdommer i Nord-Trøndelag ser at dere har en sjanse til å gi innspill til politikkområder som fylkeskommunen har et ansvar for. Dere som er over 18 år kan stemme ved fylkestingsvalg, men det er ofte slik at det ikke er så mange av sakene som frontes i valgkampen som engasjerer ungdom. Og etter valget ser ungdom ikke så mange muligheter til å fremme sine ønsker – med mindre fylkestingspolitikerne åpner for dialoger som denne som skal skje i denne helgen.

Dere har en visjon i Nord-Trøndelag: ”Her alt e mulig – uansett”. Denne visjonen er utviklet av ungdom. Jeg har fått vite at visjonen nå også har blitt adoptert til å gjelde for en fersk felles fylkesplan mellom Sør- og Nord-Trøndelag og Trondheim. Det viser at ungdoms engasjement og kreativitet gir resultater.

Jeg liker den visjonen dere jobber etter, at ”alt e mulig – uansett”. Det åpner for kreativ tenking og grensesprengende forslag. Og når dere også har som utgangspunkt

at ungdom skal være med og bestemme,

at ungdom skal kunne utvikle sine talenter,

at det skal være kort vei fra ide til handling

og at dere sammen skaper den beste framtida -

er det et godt utgangspunkt for videre utvikling av en god ungdomspolitikk i Nord-Trøndelag.

Regjeringens overordnede mål for barne- og ungdomspolitikken er å stimulere til:

Gode og trygge oppvekstvilkår med plass for mangfoldet

En aktiv familiepolitikk som gir barna en god start

Mulighet til selvstendighet og egenutvikling

Medansvar og innflytelse over eget liv og i samfunnet

Ansvar og respekt for andre

Disse målene viser at vi er ganske enige om hva som er viktig i ungdomspolitikken. Å sikre ungdoms innflytelse i samfunnslivet er viktig for å sikre en god utvikling. Disse nasjonale målene sier videre at ungdom skal få nødvendig hjelp og støtte til å leve et godt og etter hvert selvstendig liv ut fra egne forutsetninger, interesser og prioriteringer. Dere ungdommer skal få oppleve dere selv som verdifulle ved å møte voksne som ser at deres evner, anlegg, behov, ønsker og interesser er viktige.

I den praktiske gjennomføringen av ungdomspolitikken er fylkeskommunene en sentral aktør. Fylkeskommunen har et ansvar for viktige deler av ungdommers vei til et selvstendig liv. Å sørge for et godt tilbud i videregående opplæring er kanskje den viktigste arbeidsoppgaven. Men samferdsel og kollektivtrafikk er også et område som ungdom er veldig opptatt av. Jeg vil dessuten anta at satsing på kultur og næringsutvikling heller ikke er områder som dere ungdommer ser på som noe som ikke angår dere.

Jeg ser av fjorårets forslag fra ungdomskonferansen at forslagene har handlet om

demokratiprosjekt

samferdsel – gode og fleksible muligheter til å komme seg til og fra tilbud og aktiviteter som dere ungdommer bruker – særlig for de av dere som ikke kan bruke bil

helsetilbud – at tilgjengeligheten bør være bra, som at helsestasjoner bør finnes i hver kommune og være lett tilgjengelige

kultur – at idrettsanlegg skal være mer tilgjengelige

lærlinge- og arbeidsplasser – gjennom jobbsentraler, entreprenørskap som valgfag, gründerkurs og tilrettelegging av arbeidssentraler.

Jeg vet lite om status for de forslagene som ble fremmet i fjor, men jeg vil anta at det fortsatt er utfordringer å ta tak i på de samme områdene.

Jeg vil med dette ønske dere lykke til med årets konferanse!