Historisk arkiv

”Barna erobrer Festplassen!”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

”Barna erobrer Festplassen!”

Statsråd Laila Dåvøy
Barne- og familiedepartementet
8. september kl. 09.30

Takk for at jeg fikk denne anledningen til å ønske dere barn velkommen til denne dagen!

Er dere glade for at dere har fått lov til å være med på dette? Gleder dere dere til å lage modeller av hvordan dere vil ha det?
Jeg gleder meg til å se hva dere vil lage!

Barn har rettigheter. Visste dere det?
Barn har rett til å si sin mening og bli hørt. Det er derfor dere er her nå. Noen voksne har invitert dere hit for at dere skal vise oss voksne hvordan dere vil ha det i en by.

Når vi sier at barn har rett til å bli hørt, mener vi at vi voksne skal bry oss om hva dere mener. Vi voksne skal spørre barn om hvordan de har det og hva barn ønsker for at det skal bli bedre.

Nå er det mange i Bergen som ønsker at dere barn skal få lov til å være med på å bestemme litt hvordan det skal se ut i byen. Er ikke det bra? Jeg synes at det er flott. Og jeg gleder meg til å se hva som blir resultatet.

Barn har også rett til å være kreative, lage fine ting. Da er det bra at dere får muligheter til å utfolde dere her slik at mange andre får se hva dere lager. Det er nemlig sånn at det ikke bare er oss voksne som liker å sette spor etter oss, til å lage ting som andre får se. Det gjør også barn, og det gjør ungdom. Tenk om barn og ungdom fikk lov til å gjøre andre ting i byen som de voksne kunne beundre. Det synes jeg at dere skulle få lov til.

Jeg vet nemlig at når barn får mulighet til å mene noe om byen sin, så er de opptatt av at det skal se pent ut. Pent, men ikke kjedelig, ikke sant? Mange voksne tror ikke at barn er opptatt av estetikk, men det er ikke riktig, barn er opptatt av at det skal se pent ut.

Jeg har som oppgave å følge opp politikken for barn og ungdom. En viktig del av denne politikken er at barn og ungdom får lov til å være en ressurs. Mange barn og unge har det vanskelig, men det er likevel viktig at barn får lov til å utfolde seg, uansett om de har funksjonshemminger, om de bor på institusjon i stedet for hjemme hos foreldrene sine, om de har dårlig råd, eller om det er andre grunner til at de kan oppleve hindringer. Det at barn er en ressurs – betyr at de voksne skal slippe til barns ressurser - uansett.

Når dere nå skal begynne å modellere, håper jeg at dere virkelig slår dere løs. Jeg er sikker på at dere kan ha ideer til hva som kan gjøres her i Bergen for at mange grupper av barn skal ha det bra. Jeg skal nå videre til en konferanse hvor vi får se bilder fra arbeidet deres, og det gleder jeg meg til.

Men - før jeg avslutter vil jeg bare si noen ord til de voksne.

Det er de voksne som har ansvaret for barn får gode utfoldelsesmuligheter. Det er de voksne som har ansvaret for at barn får si sin mening og bli hørt. Det er de voksne som skal sørge for at barn opplever trygghet. Det er de voksne som skal sørge for at barn får mulighet til å være mye ute, at de får mulighet til lek og allsidig fysisk utfoldelse.

Jeg håper at Bergen blir en by hvor barn blir skikkelig synlige i bybildet. Jeg håper at det vil synes at de voksne som styrer i byen er opptatt av at barn skal ha det bra. Jeg håper at det vil synes at barn og unge er på utformingen av sitt eget oppvekstmiljø.

Helt til slutt vil jeg bare minne om at vi kan bruke mye bortkastet tid og penger på forandringer til beste for barn – hvis barna ikke er enige med oss! Hvis de ikke bruker det – er vi jo like langt. Vi må ganske enkelt spørre barn mer – om hvordan de vil ha det. Vi må på mange måter gi barn mer makt!

Takk for meg!