Historisk arkiv

De stille barna

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

De stille barna


Statsråd Laila Dåvøy,
Barne- og familiedepartementet

Verdensdagen for psykisk helse, 10. oktober 2005 (Overrekkelse av rapporten ”Barn i Norge” på verdensdagen for psykisk helse, 10. oktober 2005)

På vegne av regjeringen takker jeg for dette viktige bidraget fra Voksne for barn som setter fokus barn og unges psykiske helse. Psykisk helse er et tema Regjeringen er opptatt av, og jeg setter pris på innsatsen frivillige organisasjoner gjør på området. Sammen bidrar vi til kunnskap om hva barn og unge har behov for, slik at vi kan hjelpe og støtte dem i utviklingen av en sunn psykisk helse.

Jeg er glad for at ”Barn i Norge” i år har satt fokus på ”de stille barna”. På lik linje med f.eks barn med atferdsvansker, som i hverdagen kanskje vil være blant de mest synlige, er det et like stort behov for at ”de stille barna” får oppmerksomhet og hjelp.

Jeg har lyst til å nevne tre områder som også er viktige tiltak for denne gruppen, som departementet arbeider med nå:

  1. Bedre samarbeid

    Som dere sikkert er kjent med har 7 departementer gått sammen for å få en kunnskapsstatus om det samlede tjenestetilbudet til barn og unge. Hensikten er å spre de gode erfaringene til kommunene. Rapporten blir overlevert departementet i høst. Et annet viktig grep er at vi sammen med Helse- og omsorgsdepartementet har satt et spesielt fokus på de mest utsatte barna, gjennom å være pådrivere for et bedre samarbeid mellom barnevernet, barne- og ungdomspsykiatrien og rusbehandling. Det har vært avholdt regionsvise møter og et nasjonalt møte. To regioner har så langt skrevet under forpliktende samarbeidsavtaler. Departementene vil fortsette å være pådrivere for et bedre samarbeid, og vil tydeliggjøre helheten i oppgaver, mål, utfordringer og arbeidsdeling i et felles dokument for barnevernet, barne- og ungdomspsykiatrien og rusomsorgen.
  2. Barn med psykisk syke foreldre

    På oppdrag fra mitt departement har Regionsenter for barn- og unges psykiske helse (RBUP) øst/sør, kartlagt hvilket tilbud barn med psykisk syke foreldre får. Kartleggingen viser at mange av disse barna ikke får den hjelpen de har behov for. Jeg er også glad for å fortelle dere at rapporten, som vi fikk overlevert i forrige uke, også beskriver hvilken hjelp noen av barna får, som kan være en inspirasjon og hjelp til andre som vil utvikle tiltak for denne gruppen.
  3. Barn med rusmisbrukende foreldre

    Mange barn som har rusmisbrukende foreldre er også blant ”de stille barna” – de barna vi ofte ikke ser. I høst får vi en rapport fra SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning) om hvilke tiltak disse barna får. Jeg vil også legge til at flere av disse barna har foreldre som både strever med et rusmisbruk og er psykisk syke. For regjeringen har det betydd at vi ønsker å sette et særlig fokus på denne gruppen. Jeg gir dere nå en liten lekkasje fra budsjettet: vi vil øke innsatsen til barn med rusmisbrukende foreldre. Vi vil bidra til at barna får bedre hjelp og oppfølging. Jeg vil ikke si hvor mye midler vi har satt av, men jeg kan røpe at det blir en stor satsing.

Takk igjen for rapporten ”Barn i Norge”, som jeg ser Voksne for barn har engasjert dyktige fagfolk fra ulike fagmiljøer til å skrive for seg. Nå gleder jeg meg til å få sett nærmere i den.