Historisk arkiv

Tale ved åpningen av den nasjonale DUS-festivalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Tale ved åpningen av den nasjonale DUS-festivalen.

Statsråd Laila Dåvøy,

Barne- og familiedepartementet

Det Norske Teateret, 26. mai 2005

Tusen takk for invitasjonen. Det er en glede og stor ære å få medvirke i den nasjonale DUS-festivalen her på Det Norske Teateret. Dette er et fantastisk prosjekt som det knytter seg mye spenning til, både på og utenfor scenen.

For det første skal vi få oppleve ny norsk dramatikk for unge og spilt av unge. Det betyr at vi skal få en genuin sjanse til fornyelse og rekruttering til teater for unge.

For det andre er tekstene laget av vel renommerte dramatikere som det knytter seg stor spenning til. Det betyr også at vi skal få et stort tilfang av ny norsk dramatikk.

Og for det tredje: Dette er et landsdekkende samarbeid med ungdomsteatergrupper i seks regioner. Det betyr en større spredning og oppmerksomhet om ungdom og dramatikk.

Gjennom DUS får unge en unik mulighet til å spille dramatiske tekster av veldig høy kvalitet, et større fokus på teaterfaget og i tillegg: det hjelper sikkert på motivasjonen at vi kan møtes til en festival i dette flotte teateret.

Slik jeg har forstått DUS-prosjektet har en satset på kvalitet i alle ledd.

Tekster skrevet spesielt for ungdom av kjente dagsaktuelle dramatikere må gjøre arbeidet med De Unges Scene spesielt spennende. Dere har ikke ferdig tolkninger å støtte dere på. Dere må selv finne måter å formidle tekstene, historiene, miljøet, personene og psykologien på. Dette må gjøre prosjektet spesielt utfordrende.

For oss som sitter i salen og får historiene presentert er det også spennende. Vi møter helt nye personer og universer som vi må prøve å leve oss inn i og forstå. Vi må bruke våre egne erfaringer, får kanskje utfordret våre fordommer, får øye på nye virkeligheter fra ståsteder vi ikke kjenner og kommer kanskje ut av salen med nye erkjennelser.

Dramatikk er en glimrende måte å formidle følelser og synspunkter på i forhold til det samfunnet vi lever i. Teaterets direkte kommunikasjon med publikum, kan når det engasjerer, gjøre dypt inntrykk, skape nye holdninger og bidra til endringer.

Den Unge Scenen – DUS gir ungdom en stemme, en stemme i direkte møte med publikum. Nå kan jeg tenke meg at det er flere skuespillere her i teatret som venter med spenning på å få slippe til og jeg skal til slutt sitere en skuespiller som har sagt:

"Av og til, når du er på scenen, hører du den beste lyden en skuespiller kan høre. Det er en lyd du ikke kan få på film eller fjernsyn. Det er den praktfulle, dype stillheten som betyr at du har truffet publikum hjemme."

Lykke til!