Historisk arkiv

Barne- og ungdomsorganisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Barne- og ungdomsorganisasjonene har en sentral posisjon i departementets arbeid for å fremme barn og ungdoms innflytelse og engasjement. De opptrer som talerør for barn og ungdom og som dialogpartnere for departementet i viktige spørsmål i barne- og ungdomspolitikken.

Barne- og ungdomsorganisasjoner

 

Barne- og ungdomsorganisasjonene har en sentral posisjon i departementets arbeid for å fremme barn og ungdoms innflytelse og engasjement. De opptrer som talerør for barn og ungdom og som dialogpartnere for departementet i viktige spørsmål i barne- og ungdomspolitikken. Barne- og ungdomsorganisasjonene er dessuten en viktig fritidsarena for barn og ungdom og en konstruktiv bidragsyter i arbeidet for å skape gode oppvekst- og levekår for barn og ungdom i Norge.

Tilskudd til organisasjonene

Departementet gir grunnstøtte til nasjonalt og internasjonalt arbeid i de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene. Formålet med grunnstøtten er å legge til rette for barn og ungdoms deltakelse i organisasjonene. Grunnstøtten skal stimulere organisasjonene til engasjement og medansvar nasjonalt og/eller internasjonalt, og sikre organisasjonene som arena for medbestemmelse og demokrati. Tilskuddene til barne- og ungdomsorganisasjonene forvaltes av Fordelingsutvalget, som har sekretariat hos Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir). Tilskuddene reguleres av "Forskrift om tilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner" av 29.november 2007 med endringer av 15. september 2009.

Prosjektstøtteordningen ”Mangfold og inkludering” ble opprettet i 2008 som en videreføring av den europeiske ungdomskampanjen ”All Different – All Equal” og støtteordningen ”Idébanken”. ”Mangfold og inkludering” er for barn og unge som ønsker å sette fokus på mangfold, holdninger og deltakelse. Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) forvalter støtteordningen på vegne av Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet.

”Frifond” er en egen tilskuddsordning for å stimulere til økt aktivitet på lokalt nivå – både i barne- og ungdomsorganisasjoner og uorganiserte grupper av barn og unge. Det er også LNU som forvalter denne støtteordningen, men på vegne av Kulturdepartementet.

I september 2005 nedsatte regjeringen et offentlig utvalg, Barne- og ungdomsorganisasjonsutvalget, for å vurdere den statlige støttepolitikken til de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene. Utvalget leverte sin utredning "Fritid med mening. Statlig støttepolitikk for frivillige barne- ungdomsorganisasjoner" (NOU 2006:13) 29. juni 2006. På bakgrunn av denne, samt den etterfølgende høringsrunden, utarbeidet Barne- og likestillingsdepartementet et nytt regelverk for grunnstøtte til organisasjonene.  

 

Forskrift om tilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner
Fordelingsutvalget
"Fritid med mening. Statlig støttepolitikk for frivillige barne- ungdomsorganisasjoner" (NOU 2006:13) (NOU 2006:13)
Agendas evaluering av statlige tilskuddsordninger for frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner
Støtteordningen Mangfold og inkludering
Frifond