Historisk arkiv

Samboere-forslag i familiemeldingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Forslag i Familiemeldingen

I Familiemeldingen ble det foreslått at samboere skal likebehandles med ektefeller på nærmere bestemte rettsområder. Dette er i samsvar med dagens regulering av samboerskap og i samsvar med Samboerutvalgets forslag. Det foreslås ikke en generell likebehandling av samboere og ektepar.

Det ble videre foreslått at samboerdefinisjonene bestemmes innenfor de enkelte rettsområder, og at det ikke innføres en felles gjennomgående samboerdefinisjon. Som i dag må hensynene innenfor det enkelte rettsområde være avgjørende.

Hvilke krav som stilles til kontroll og dokumentasjon av samboerskap defineres på de enkelte rettsområder. Det må foretas en konkret vurdering av dokumentasjon. Felles adresse i folkeregisteret vil være et viktig moment sammen med andre opplysninger. Det foreslås ikke å opprette et eget særskilt samboerregister.

Videre lovgivning om samboerskap skal særlig begrunnes ut fra hensynet til barn og til balanse mellom rettigheter og plikter.

Stortinget sluttet seg til disse prinsippene ved behandlingen av St.meld. nr. 29 (2002-2003).

Oppfølging av Familiemeldingen
Av forslagene i Familiemeldingen om samboeres rettigheter og plikter er følgende fulgt opp:

Sosialhjelp
De statlige veiledende retningslinjer for utmåling av sosialhjelp til livsopphold etter sosialtjenestelovens § 5-1 tredje ledd mv er endret slik at samboere i utgangspunktet skal vurderes som ektepar ved tildeling og utmåling av stønad, men skal utøves et konkret skjønn i hver sak.

Gevinstbeskatning
Samboere med felles barn likebehandles med ektefeller når det gjelder krav til botid for skattefritak ved salg av bolig etter brudd. Når boligen har sunket i verdi medfører identifikasjonsregelen at muligheten for skattemessig fradrag for tap faller bort i samme utstrekning som eventuell gevinst ville vært skattefri. Likebehandlingen kommer til anvendelse for samlivsbrudd fra og med inntektsåret 2004.

Felles foreldreansvar
Regjeringen fremmet i 2004 forslag om å innføre felles foreldre­ansvar for samboende foreldre (Ot. prp. nr. 82 (2003-2004)). Fra 1. januar 2006 vil samboende foreldre automatisk få felles foreldreansvar for felles barn født etter denne datoen. Som samboere regnes foreldre som sender en erklæring om samboerskap til folkeregisteret, eller som er registrert med felles adresse i folkeregisteret.

Mer informasjon
St.meld. nr. 29 (2002-2003)
Sosialhjelp
Innst.S nr. 53 (2003-2004)
Ot.prp.nr.1 (2003-2004)
Endringsforslag i Familiemeldingen