Historisk arkiv

Endringer i det norske bidraget i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I månedsskiftet juni/juli blir det noen endringer i det norske styrkebidraget til de to internasjonale operasjonene i Afghanistan. Spesialstyrkene, mineryddere og et transportkontrollag avslutter sine engasjementer, mens eksplosivryddere og transportfly-enheten fortsetter sine oppdrag sammen med enkelte stabsfunksjoner. Til høsten blir det trolig stasjonert norske F-16 kampfly i regionen.

Pressemelding

Nr.: 33/2002
Dato: 28.05.02

Endringer i det norske bidraget i Afghanistan

I månedsskiftet juni/juli blir det noen endringer i det norske styrkebidraget til de to internasjonale operasjonene i Afghanistan. Spesialstyrkene, mineryddere og et transportkontrollag avslutter sine engasjementer, mens eksplosivryddere og transportfly-enheten fortsetter sine oppdrag sammen med enkelte stabsfunksjoner. Til høsten blir det trolig stasjonert norske F-16 kampfly i regionen.

Norge har bidratt både til operasjon "Enduring Freedom", den USA-ledede kampen mot terror-nettverket Al-Queda og Taliban, og til ISAF (International Security Assistance Force), den britisk-ledede sikkerhetsstyrken som har som hovedoppgave å stabilisere situasjonen i og omkring Afghanistans hovedstad, Kabul.

Den første fasen med norske styrkebidrag til disse operasjonene går nå mot slutten. De norske soldatene har gjort en meget god innsats for å bekjempe terror og skape fred og stabilitet i et krigsherjet land. De har operert under svært vanskelige forhold, og det har vært gledelig å registrere den betydelige internasjonale anerkjennelse de har høstet. Når vi nå gjør enkelte endringer i våre oppsetninger er det i samarbeid med våre koalisjonspartnere og etter en samlet vurdering av ressurser og rulleringsbehov, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

Her følger en mer detaljert status for de norske styrkebidragene.

Operasjon "Enduring Freedom".

Spesialstyrker. Kontingenter fra Marinejeger-kommandoen og Hærens jegerkommando har sammen med spesialstyrker fra flere andre nasjoner deltatt i operasjoner ledet av amerikanerne. Disse soldatene har spesialkompetanse på en rekke områder, blant annet operasjoner under vanskelige vinterforhold. Når dette bidraget avsluttes i månedsskiftet juni/juli, vil det ha vært norske spesialstyrker i Afghanistan i ca. et halvt år.

Mineryddere. 15 mineryddere med to Hydrema mineryddingsmaskiner har siden begynnelsen av januar arbeidet med å fjerne miner i Afghanistan - først på flyplassen i Kandahar, senere på flyplassen Bagram, som ligger like nord for Kabul. Det er i stor grad de norske mineryddernes fortjeneste at disse to viktige flyplassene er blitt operasjonelle knutepunkter. Minerydderne reiser hjem rundt 1. juli.

Transportfly. Et Herkules C-130 transportfly har siden 1. april vært stasjonert på flyplassen Manas, som ligger ved Kirgisistans hovedstad, Bishkek. Flyet frakter forsyninger og mannskaper inn i Afghanistan. Omkring 70 nordmenn er engasjert som mannskaper og i støttefunksjoner i denne operasjonen. Nordmennene samarbeider med tilsvarende kontigenter fra Danmark og Nederland. Engasjementet, hvor Norge har ledelsesfunksjon, skal etter planen avsluttes 1. oktober.

Liaison-offiserer. Norge har siden november i fjor hatt 6 liaison-offiserer i operasjonskommandoen for "Enduring Freedom" i Tampa i USA. Disse offiserene rapporterer til den norske forsvarsledelsen om operasjonen, og er kontaktpunkt i spørsmål om norske styrkebidrag.

Overvåking. Som støtte til operasjon "Enduring Freedom" har norske besetninger deltatt i overvåkingen av amerikansk luftrom med AWACS-fly. Denne operasjonen, "Eagle Assist", ble avsluttet 15. mai, og flyene er nå tilbake på sin base i Geilenkirchen i Tyskland. I overvåkingen av det østlige Middelhavet deltar Norge med en fregatt og en ubåt. Ubåt-oppdraget avsluttes i slutten av mai, og fregatten vil sette kursen hjemover i første halvdel av juni.

F-16 kampfly. Norge har tilbudt F-16 kampfly, og det planlegges nå en utplassering på basen i Manas fra omkring 1. oktober og et halvt års tid. Også på dette området vil Norge samarbeide med tilsvarende fly-bidrag fra Danmark og Nederland.

Stabsoffiserer. Norge har mottatt forespørsler om å stille med et begrenset antall stabsoffiserer til kommandosenteret på Bagram (Afghanistan) og luftoperasjonssentralen i Qatar. Disse henvendelsene er nå til vurdering.

International Security Assistance Force (ISAF)

Eksplosivryddere. 16 eksplosivryddere har siden februar uskadeliggjort og fjernet farlige eksplosiver i og omkring Kabul. Disse soldatenes spesial-kompetanse er etterspurt, og Norge har sagt ja til å forlenge dette bidraget ut året. Det legges opp til at den norske kontingenten i denne perioden skal ha lederansvaret for eksplosivrydding i ISAF.

Transportkontroll. Et lag på 10 soldater har siden februar vært stasjonert på Kabul flyplass. Denne gruppen håndterer personelltransport, lasting, lossing og andre bakke-funksjoner på flyplassen. Dette engasjementet avsluttes omkring 1. juli.

Stabs- og liaisonoffiserer. Norge har hatt 4 offiserer i diverse støttefunksjoner, dette antallet vil etter planen reduseres til 3 i løpet av sommeren.

Nasjonal støtteenhet. Et antall offiserer ivaretar kontingentsjef- og støtteelementfunksjoner i Manas og Kabul. Dette engasjementet avsluttes også i sommer.

For mer informasjon kontakt pressetalsmann Martin Lohne på 23 09 23 10.

Vi viser også til Forsvarsdepartementets informasjonsside Kampen mot terror.