Historisk arkiv

Etablering av integrert strategisk ledelse på Akershus festningsområde - ISL-prosjektet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsdepartementet og Forsvarsbygg arbeider nå med å følge opp Stortingets beslutning om å integrere forsvarssjefen i Forsvarsdepartementet og opprette en forsvarsstab samlokalisert med departementet på Akershus festningsområde. -Vi er i kontinuerlig og god dialog med Riksantikvaren i denne prosessen, og vi kommer ikke under noen omstendighet til å oppføre et bygg som ikke passer inn i dette bygningslandskapet, sier politisk rådgiver Bård Glad Pedersen.

Etablering av integrert strategisk ledelse på Akershus festningsområde - ISL-prosjektet


Forsvarsdepartementet og Forsvarsbygg arbeider nå med å følge opp Stortingets beslutning om å integrere forsvarssjefen i Forsvarsdepartementet og opprette en forsvarsstab samlokalisert med departementet på Akershus festningsområde.

- Vi er i kontinuerlig og god dialog med Riksantikvaren i denne prosessen, og vi kommer ikke under noen omstendighet til å oppføre et bygg som ikke passer inn i dette bygningslandskapet, sier politisk rådgiver Bård Glad Pedersen.

I forbindelse med omleggingen av Forsvaret har Stortinget besluttet at det skal etableres en integrert strategisk ledelse (ISL) ved at Forsvarets overkommando legges ned fra det tidspunkt forsvarssjefen integreres i Forsvarsdepartementet og at det opprettes en forsvarsstab samlokalisert med Forsvarsdepartementet. Stortinget støtter regjeringens forslag om å plassere ledelsen på Akershus festningsområde, ved å reise et nybygg kombinert med eksisterende bygningsmasse. Under behandlingen av saken i Stortinget ble det understreket at utformingen og plasseringen av bygget skulle skje i dialog med vernemyndighetene. Stortinget vil bli invitert til å vedta byggeprosjektet med kostnadsrammer våren 2003.
Den såkalte Verkstedgården på nordøstre del av festningsområdet som grenser mot Skippergaten, peker seg klart ut som den beste lokaliseringen. Det er vurdert en rekke alternative prinsippløsninger på tomteområdet som bakgrunn for den løsningen som anbefales som hovedprinsipp.


Byggeprosjektet omfatter arbeidsplasser for ca. 560 personer med et bruttoarealbehov på ca. 16000 kvm. Utbyggingen tenkes gjennomført ved bruk av eksisterende bygningsmasse kombinert med et nybygg på ca. 7500 kvm over terreng. Det forutsettes høyder og dimensjoner for nybygget som samspiller med de bygninger som omkranser og befinner seg i tomteområdet.
Byggeprosjektet er en oppfølging av Stortingets vedtak vedrørende Forsvarets nye ledelse, og kravet om å redusere driftsutgiftene, herunder drift av eiendommer, bygg og anlegg. Prosjektet er i tråd med rikspolitiske retningslinjer om samordnet areal- og transportplanlegging, som tar sikte på å begrense bilbruken. Gjennomføringen av prosjektet forutsetter godkjent konsekvensutredning og reguleringsplan, og deretter ramme- og igangsettingstillatelse.
- Tomteområdet er en del av Akershus festning som er et verneområde av lokal og nasjonal betydning. Dette innebærer at respekt for eksisterende landskaps- og bygningsmiljø er viktig. De vesentligste konsekvensene av byggeprosjektet er således knyttet til kulturminner, kulturmiljø og landskapsforhold. Dette vil være hovedpunktene i konsekvensutredningen, som vil gjøres offentlig. Det har i løpet av prosessen vært en kontinuerlig og god dialog mellom departementet, prosjektet og Riksantikvaren, der hensynet til bygningsvern og departementets behov for sikkerhet har stått sentralt, sier politisk rådgiver Bård Glad Pedersen i Forsvarsdepartementet.


- De modeller som er publisert i media viser kun volumer og plassering av bygget. Den endelige arkitektoniske utformingen og materialvalg vil det senere bli tatt stilling til i samråd med vernemyndighetene.