Historisk arkiv

Statssekretær Gunnar Heløe er i Russland for å drøfte miljøsamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(23.09.2002) AMEC programmet og bilateralt samarbeid om atomsikkerhet var hovedpunktene da Gunnar Heløe møtte sin russiske kollega for samtaler i Moskva. Isakov innledet med å fremheve det gode samarbeidet mellom Norge og Russland. Bildetekst: Statssekretær Gunnar Heløe i møte med armègeneral og viseforsvarsminister Isakov.

Statssekretær Gunnar Heløe er i Russland for å drøfte miljøsamarbeid

AMEC programmet og bilateralt samarbeid om atomsikkerhet var hovedpunktene da Gunnar Heløe møtte sin russiske kollega for samtaler i Moskva. Isakov innledet med å fremheve det gode samarbeidet mellom Norge og Russland.

- Siden 1996 har Russland, Norge og USA jobbet sammen og sett behovet for å løse felles problemer knyttet til atomavfall i nordområdene. Norge og Russland har felles grense og vi har også felles syn på de utfordringene vi står ovenfor. Jeg ønsker å takke for det norske bidraget til samarbeidet. Jeg er sikker på at programmet har en betydningsfull fremtid.

Statssekretær Heløe understreket viktigheten av AMEC-samarbeidet, særlig i lys av hendelsene 11.september 2001. -Formålet med mitt besøk er å gjøre meg kjent med AMEC prosjektene og å få møte de enkelte aktørene som jobber i programmet på russisk side.

Partene sa seg enige i at AMEC kan medvirke til bedre fysisk sikring av atomanlegg og radioaktivt materiale, og dermed redusere trusselen for bruk av radioaktivt materiale som terrorvåpen. Partene var også enige om at en overordnet AMEC-avtale er essensielt for å lykkes. Heløe understreket at innsyn og åpenhet i prosjektarbeidet er nødvendig for norsk deltagelse.

Partene diskuterte muligheten til å få andre land til å delta i AMEC med midler og ekspertise. Et land som har pekt seg ut i den forbindelse er Storbritannia.

-Norge er opptatt av at arbeidet med å hugge opp de ikke-strategiske ubåtene kommer i gang, sa Heløe. Isakov gav uttrykk for at han også delte dette synet.

Etter samtalene reiste statssekretær Heløe videre for se på det mobile behandlingsanlegget for fast radioaktivt avfall. Anlegget er designet og bygget på Zvedochka verftet, Severodvinsk.