Historisk arkiv

Vedrørende salg av Admiralsboligen på Karljohansvern i Horten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold har besluttet at den tidligere Admiralsboligen på Karljohansvern i Horten skal legges ut til salg på det åpne marked og ikke selges til Borre kommune for et redusert vederlag. - Skal Forsvaret ha mulighet til å investere i tilstrekkelig ny boligmasse er det også viktig at den bygningsmasse som avhendes blir solgt til markedspris, sier forsvarsministeren.

Pressemelding

Nr.: 08/2002
Dato: 28.01.02

Vedrørende salg av Admiralsboligen på Karljohansvern i Horten

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold har besluttet at den tidligere Admiralsboligen på Karljohansvern i Horten skal legges ut til salg på det åpne marked og ikke selges til Borre kommune for et redusert vederlag. Forsvarsministeren mener det er usikkert om salget faller innenfor de fullmakter Stortinget har gitt for salg av fast eiendom under markedsverdi. –Jeg kan heller ikke se at det vil være i statens interesse å avhende denne eiendommen mot redusert vederlag. Skal Forsvaret ha mulighet til å investere i tilstrekkelig ny boligmasse er det også viktig at den bygningsmasse som avhendes blir solgt til markedspris, sier forsvarsministeren.

Etter en henvendelse fra Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite vedrørende omstendighetene ved Forsvarets eventuelle salg av Admiralsboligen i Horten til Borre kommune, har forsvarsministeren funnet det nødvendig å gå gjennom saken.

Bakgrunnen for forhandlingene mellom Borre kommune og Forsvaret, har vært kommunens engasjement for å overta den tidligere Admiralsboligen i Horten. Kommunen har i noe tid arbeidet med å utvikle kulturaktiviteter på Karljohansvern.

I brev av 16. oktober 2001 til Borre kommune gir departementet, under den tidligere politiske ledelse, uttrykk for at man er positivt innstilt til å overdra bygget til Borre kommune mot et redusert vederlag.

Etter å ha gjennomgått saken, har forsvarsminister Krohn Devold imidlertid kommet til at hovedprinsippet må være at det ikke er i statens interesse å avhende fast eiendom som Forsvaret ikke lenger har behov for, til redusert vederlag. Departementet har derfor meddelt Borre kommune at det ikke vil være aktuelt å gjennomføre en overdragelse av den tidligere Admiralsboligen på de premisser som kommunen ønsker. Departementet har instruert Forsvarsbygg (tidligere Forsvarets bygningstjeneste), om å legge eiendommen ut på salg i det åpne markedet.