Historisk arkiv

Forsvaret og Norges Røde Kors samarbeider om opplæring i krigens folkerett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(06.02.03) Forsvarsminister Kristin Krohn Devold og presidenten i Norges Røde Kors, Thorvald Stoltenberg, undertegnet i dag avtalen "Samarbeid vedrørende internasjonal humanitær rett". Formålet er å sikre og videreutvikle det samarbeidet som allerede eksisterer, blant annet om opplæring og utdanning av Forsvarets befal og mannskaper.

Pressemelding

Nr.: 07/2003
Dato: 06.02.03

Forsvaret og Norges Røde Kors samarbeider om opplæring i krigens folkerett

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold og presidenten i Norges Røde Kors, Thorvald Stoltenberg, undertegnet i dag avtalen "Samarbeid vedrørende internasjonal humanitær rett". Formålet er å sikre og videreutvikle det samarbeidet som allerede eksisterer, blant annet om opplæring og utdanning av Forsvarets befal og mannskaper.

- Jeg legger stor vekt på at Forsvarets personell har den beste ballast for å sikre respekt for internasjonal humanitær rett. Norges Røde Kors er en naturlig samarbeidspartner som besitter viktig kompetanse og som kan bidra til at opplæringen i Forsvaret kan bli enda bedre, uttaler Kristin Krohn Devold.

Samarbeidsavtalen legger forholdene til rette for felles prosjekter mellom Forsvarsdepartementet, Forsvaret og Norges Røde Kors, for eksempel om utvikling av nye utdanningsprogrammer i Forsvaret, sikring av tilleggsutdanning for personell som skal tjenestegjøre i utenlandsoperasjoner, utvikling av informasjons- og undervisningsmateriell og utarbeidelse av en konvensjonssamling på norsk. Det legges også opp til at Norges Røde Kors kan delta under militære øvelser.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen og de nasjonale Røde Kors-foreninger har en særskilt rolle i å arbeide for humanitet i krig. Også Forsvaret benytter Røde Kors-emblemet, som har som formål å gi sanitetspersonell og enkelte andre grupper og installasjoner en særlig beskyttelse etter Genèvekonvensjonene med tilleggsprotokoller. Begge parter har interesse av å øke bevisstgjøringen omkring den humanitære folkeretten. Selv om Forsvarets og Røde Kors’ oppgaver og fokus i konfliktsituasjoner vil være forskjellige, er det en felles målsetting å hindre menneskelige lidelser og overgrep og sikre beskyttelse for sivilbefolkningen så langt det er mulig.