Historisk arkiv

Justeringer i Norges bidrag til KFOR

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(07.04.03) Regjeringen vil gjennomføre en tilpasning av Norges militære deltagelse i den NATO-ledede KFOR-styrken. Styrken har siden 1999 vært ansvarlig for sikkerheten i Kosovo-provinsen. Den norske styrken reduseres noe, men vil utføre sine tildelte oppdrag som tidligere.

Pressemelding

Nr.: 16/2003
Dato: 07.04.03

Justeringer i Norges bidrag til KFOR

Regjeringen vil gjennomføre en tilpasning av Norges militære deltagelse i den NATO-ledede KFOR-styrken. Styrken har siden 1999 vært ansvarlig for sikkerheten i Kosovo-provinsen. Den norske styrken reduseres noe, men vil utføre sine tildelte oppdrag som tidligere.

Bakgrunnen for denne justeringen er vårt behov for å balansere vår militære innsats på Balkan med vår deltagelse i andre internasjonale operasjoner, spesielt i Afghanistan og i Middelhavet. Sikkerhetsutviklingen i Kosovo har vist en jevn bedring i den perioden KFOR har vært deployert. Det norske bidraget til KFOR var på sitt høyeste i perioden 2000-2001, da vi stilte med mer enn 1100 personell. Dette antallet har blitt gradvis redusert.

Krigsfaren er over og KFOR er i dag overdimensjonert i forhold til behovet. NATO planlegger derfor å redusere operasjonen betraktelig i forhold til dagens størrelse på 27 000 soldater. Dagens sikkerhetsutfordringer kommer primært fra alminnelig og organisert kriminalitet, som bedre kan møtes på annen måte enn med militære styrker.

Tilpasningen innebærer at vårt bidrag vil reduseres fra 760 til om lag 500 soldater. Styrken skal ivareta befolkningens sikkerhet i Norges ansvarsområde i det sentrale Kosovo, og skal ved behov forsterke EUs fredsoperasjon Concordia i nabolandet Makedonia. Dette gjelder frem til 15. juni. Styrken kan også tjene som KFOR-sjefens reserve, til innsats over hele Kosovo. Vårt planlagte samarbeid med Finland og Sverige i det sentrale Kosovo fra juni dette år vil ikke berøres av endringene.

I tillegg til KFOR deltar Norge i følgende operasjoner: NATOs antiterroroperasjon "Active Endeavour" i Middelhavet, den USA-ledete operasjonen "Enduring Freedom" i Afghanistan, og den internasjonale sikringsstyrken ISAF i Afghanistan. I tillegg har EU tatt over operasjonen i Makedonia, nå under navnet operasjon Concordia. I tillegg bidrar Norge med et antall observatører i ulike fredsoperasjoner i en rekke land.