Historisk arkiv

Krevende oppdrag i Irak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(18.09.03) - Oppdraget vårt i Irak er et av de mest krevende vi har påtatt oss. Desto mer imponert er jeg over den innsatsen ingeniørkompaniet fra Telemarksbataljonen gjør. De utfører et viktig oppdrag for å gjenreise landet, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Forsvarsministeren orienteres om eksplosiver som er klargjort for destruering

Krevende oppdrag i Irak

(18.09.03 ) - Oppdraget vårt i Irak er et av de mest krevende vi har påtatt oss. Desto mer imponert er jeg over den innsatsen ingeniørkompaniet fra Telemarksbataljonen gjør. De utfører et viktig oppdrag for å gjenreise landet og hjelpe sivilbefolkningen til et bedre liv.

Dette sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold etter å ha besøkt den norske styrken i den sørlige delen av landet. Det norske bidraget er et ingeniørkompani på rundt 150 personer som skal bidra til gjenoppbyggingen av Irak. Ingeniørkompaniet er særskilt innrettet for å kunne utføre mine- og eksplosivrydding, reparasjoner og bygging av infrastruktur. Kompaniet er tilknyttet et britisk ingeniør-regiment i Sør-Irak, og under besøket møtte forsvarsministeren de norske soldatene, og hun ble orientert om situasjonen av ledende norske og britiske offiserer.

- De norske soldatene utfører et mangfold av oppgaver. De har blant annet uskadeliggjort rundt 6000 eksplosiver, de reparerer skader og sabotasje mot energiforsyningen, og de bygger broer. Dette er viktig for å gjenoppbygge infrastrukturen i Irak, og det arbeidet som utføres setter lokalbefolkningen stor pris på. Den britiske generalen i området understreket at det hadde vært vanskelig å få til en stabilisering av situasjonen uten denne innsatsen, sier forsvarsministeren.

- Det er ingen tvil om at dette er et risikofylt oppdrag, og vi har ingen garantier. Men de norske soldatene tar sikkerhetsutfordringen meget alvorlig, og tiltakene er strengere enn hos britene. Det gjelder blant annet det personlige utstyret og beskyttelsen av bilene, sier Krohn Devold.

- Trusselbildet og den fysisk meget krevende jobben gjør at dette er et oppdrag bare en militær enhet er rustet til. Det å bære en 13 kilos skuddsikker vest og hjelm i 40-50 graders varme er en påkjenning i seg selv, sier forsvarsministeren etter besøket hos det norske ingeniør-kompaniet i Basra-regionen.