Historisk arkiv

NATO-kommandoen i Stavanger åpnes 17. juli

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(18.06.03) Den nye NATO-kommandoen i Norge, Joint Warfare Centre i Stavanger, åpnes allerede 17. juli. Det betyr at den nye kommandoen kan være operativ bare få uker etter vedtaket om ny kommandostruktur på NATOs forsvarsministermøte i Brussel i forrige uke. En rekke av Alliansens fremste militære ledere kommer til å være til stede under åpningsseremonien på Jåttå.

Pressemelding

Nr.: 24/2003
Dato: 18.06.03

NATO-kommandoen i Stavanger åpnes 17. juli

Den nye NATO-kommandoen i Norge, Joint Warfare Centre i Stavanger, åpnes allerede 17. juli. Det betyr at den nye kommandoen kan være operativ bare få uker etter vedtaket om ny kommandostruktur på NATOs forsvarsministermøte i Brussel i forrige uke. En rekke av Alliansens fremste militære ledere kommer til å være til stede under åpningsseremonien på Jåttå.

NATOs målsetting er at den nye kommandostrukturen i prinsippet kan implementeres i løpet av høsten. Når det nye hovedkvarteret i Stavanger kan begynne å motta oppdrag fra sin overordnede kommando i Norfolk allerede fra 17. juli er det fordi forholdene på Jåttå ligger godt til rette og fordi en fra norsk side har satt høyt tempo i denne prosessen.

Når Joint Warfare Centre erklæres for etablert 17. juli vil seremonien overværes av en rekke av NATOs fremste offiserer. Blant de som vil være til stede er Alliansens militærekomite, NATOs øverstkommanderende i Europa, general James Jones og øverstkommanderende for NATOs atlanterhavskommando, admiral Ian Forbes.

Den nåværende NATO kommandoen på Jåttå, Joint Headquarters North, vil foreløpig ikke legges ned, men kommer i en overgangsperiode til å ivareta sine oppgaver i den operative kommandokjeden under SACEUR (øverstkommanderende for de allierte styrkene i Europa) i Mons, Belgia.

Den nye kommandoen i Stavanger vil få rundt 300 internasjonale stillinger. JWC blir underlagt den nye strategiske NATO-kommandoen for transformasjon, ACT, i Norfolk USA som vil ha et hovedansvar for omstillingen av NATOs militære kapasiteter.

JWC vil få ansvar for planlegging og gjennomføring av utdanning, trening og øvelser, utarbeidelse og utprøving av doktriner, i tillegg til utvikling av nye konsepter. I sum skal dette bidra til forbedrede allierte militære kapasiteter og styrking av NATOs evne til å operere hær-, sjø-, og luftstyrker fra medlemslandene effektivt sammen.