Historisk arkiv

Nordens stemme på Akershus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Gunnar Heløe åpnet tirsdag 10. juni "Nordens Stemme på Akershus". Tilstede var også kulturminister Svarstad Haugland og stassekretær Jonas Hjelm fra det svenske Forsvarsdepartementet.Begivenheten inngår som en del av arrangementet "Sommeren på Akershus 2003" som varer frem til 15. september. Les talen her.

Nordens stemme på Akershus

Statssekretær Gunnar Heløe åpnet tirsdag 10. juni "Nordens Stemme på Akershus". Tilstede var også kulturminister Svarstad Haugland og stassekretær Jonas Hjelm fra det svenske Forsvarsdepartementet.Begivenheten inngår som en del av arrangementet "Sommeren på Akershus 2003" som varer frem til 15. september.

STATSSEKRETÆRENS TALE UNDER ÅPNINGEN AV ”NORDENS STEMME PÅ AKERSHUS” TIRSDAG 10. JUNI 2003

For trettende år på rad kan vi glede oss over det nordiske kulturfellesskapet som inngår som en del av ”Sommeren på Akershus festning”. Gjennom musikk, litteratur, teaterforestillinger , historiske vandringer og mye mer blir vi presentert for våre nordiske naboer og vårt nordiske fellesskap gjennom dette arrangementet.

Få, om noen andre land i verden kan skilte med et så unikt naboskap som oss i Norden. Fra tiden lenge før vi ble nasjonalstater og til dagens brede nordiske samarbeid.

Vi har vært venner og allierte. Vi har sloss mot hverandre, og vi har stått sammen mot ytre fiender. Vi har vært i unioner og vi har vært separate stater. Vi har hatt felles monarker, og hver våre. Men alltid og uansett har det vært mer som samler enn som skiller oss.

Årets nordiske stemme på Akershus kommer fra vårt broderfolk i øst, Sverige. Og det er spesielt gledelig for meg å ønske velkommen min kollega, statssekretær Jonas Hjelm fra det svenske forsvarsdepartementet hit til Akershus festning.

Dette området er nemlig ikke bare et av Oslos aller vakreste og mest interessante, men det er også Forsvarets helt spesielle sted.

Akershus festning ble opprinnelig bygget som et forsvarsanlegg, anlagt av kong Håkon V Magnusson en gang mellom ca 1287 og 1300. Håkon V Magnusson var sønn av Magnus Lagabøter. Han var den siste konge på mannsiden av Hårfagreætten og en ruvende konge i norgeshistorien. Foruten Akershus festning, eller Borgen på Akerneset, som det het den gang, anla han også festningene Vardøhus og Bohus.

Kong Håkons eneste ektefødte barn, datteren Ingebjørg, ble som 11 åring giftet bort til kongens tidligere fiende, den svenske hertug Erik av Södermanland. Bryllupet ble et dobbeltbryllup, for ved samme anledning ble også kongens brordatter, den 15 år gamle Ingebjørg Eiriksdotter, giftet bort til hertug Eriks bror, hertug Valdemar.

Under dette bryllupet kan det ikke ha skortet på mat og drikke, for en av gjestene, Günther av Arnstein, greve av Ruppin, åt og drakk seg i hjel under gildet.

15 år gammel fødte Ingebjørg en sønn. Han fikk navnet Magnus Eriksson, og da kong Håkon døde i 1319 , ble den tre år gamle Magnus norsk konge etter de norske arvelovene. Samme år ble han også valgt til svensk konge , og ble vår første unionskonge.

Fem hundre år senere var Norge og Sverige igjen i union, og vår siste unionskonge, kong Oscar II er en av hovedpersonene under årets program.

Under Oscar II hadde Akershus for lengst opphørte å være kongebolig, men fortsatte å være militær garnison. Det er ikke uten grunn at så vel Forsvarsmuseet som Norges Hjemmefrontmuseum ligger på festningsområdet. Og her på Akershus finner vi også Forsvarets skolesenter, Forsvarets mediesenter, Forsvarsbygg og andre militære installasjoner. Akershus festning er da også underlagt Forsvarsdepartementets forvaltning.

Om få år flytter Forsvarets Integrerte Strategiske ledelse inn i nye lokaler innenfor disse ærverdige murene. Dette er den største militære satsningen på Akershus festning i moderne tid. Vi håper og tror at denne kraftsamlingen vil være et positivt tilskudd til det mangfoldet festningen allerede representerer, og at den i ennå sterkere grad enn nå vil synliggjøre Akershus festning som symbolet på forsvar og motstand mot fremmed okkupasjon.

Under okkupasjonen av Norge for drøyt femti år siden, fant svært mange nordmenn en trygg havn i Sverige. Og det er ikke tilfeldig at jeg brukte ordet ”broderfolk” om våre svenske naboer. Norge og Sverige har i årenes løp utviklet et helt unikt fellesskap, også på kultursiden.

Dette kulturfellesskapet er i dag rikt og blomstrende, noe vi i fullt monn vil kunne glede oss over denne sommeren her på Akershus. Og jeg ønsker arrangørene, ”Stiftelsen Akershus Festning for kunst og kultur”, og alle andre impliserte lykke til med årets arrangement!

VEDLEGG