Historisk arkiv

Nordisk forsvarsministermøte i Visby på Gotland.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(07.05.2003) Statssekretær Gunnar Heløe deltok 6. og 7. mai på nordisk forsvarsministermøte i Visby på Gotland.

Statssekretær Gunnar Heløe deltok 6. og 7. mai på nordisk forsvarsministermøte i Visby på Gotland.

Samtalene under møtet berørte bl.a. den videre utviklingen av NORDCAPS (Nordic Coordinated Arrangement for Military Peace Support), utvidet nordiskt-baltisk samarbeide og utviklingen av et samarbeid om antibiologisk og kjemisk krigføring (NBC).

NORDCAPS

Det er enighet om å fortsette samarbeidet om et styrkeregister for en nordisk krisehåndteringsstyrke innenfor rammen av NORDCAPS. Island skal i sterkere grad trekkes med i arbeidet.

Fra 1. juli 2003 vil en krisehåndteringsstyrke opp til brigadestørrelse være operativ. Utdanning og trening av styrken skal i hovedsak finne sted gjennom deltakelse i ekssisterende internasjonale øvelser, for eksempel Pfp-øvelser. Ambisjonen for styrken er deltakelse i KFOR-lignende opersjoner.

Nordisk-baltisk samarbeid

Som ledd i utvidelsen av samarbeidet legges det opp til årlige nordisk-baltiske forsvarsministermøter og en vurdering av potensialet for økt samarbeid innenfor bl.a.:

  • NORDCAPS
  • deltakelse i internasjonale operasjoner
  • øvelser
  • forsvarsrelaterte miljøspørsmål

Første nordisk-baltiske forsvarsministermøte planlegges avholdt i løpet av 2003.

Nordisk NBC-samarbeid

Det er enighet om å utrede mulighetene for et nærmere nordisk samarbeid innenfor NBC-området. En fagmilitær ekspertgruppe skal spesielt se på samarbeid innenfor:

  • kompetanseheving (spesielt på B-siden)
  • utdanning og trening
  • materiellanskaffelser.

Russland

I tillegg til det nordiske programmet ble det gjennomført nordisk-russiske samtaler, med Russlands forsvarsminister Ivanov. Tema for samtalene var bl. a. kampen mot internasjonal terrorisme, status for nordisk forsvarspolitisk samarbeid og Russlands nye samarbeidsform med NATO (NATO-Russland rådet (NRC).

VEDLEGG