Historisk arkiv

Norge bidrar til sikrere og mer effektiv håndtering av brukt kjernebrensel på Kola

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(17.11.03) Statssekretær Gunnar Heløe representerte norske myndigheter ved markeringen av det nye omlastingslageret for brukt kjernebrensel ved Atomflot i Murmansk. Det norskutviklede programmet "Picasso", som skal varsle eventuell stråling, ble også demonstrert.

Norge bidrar til sikrere og mer effektiv håndtering av brukt kjernebrensel på Kola

(17.11.03) Statssekretær Gunnar Heløe representerte norske myndigheter ved markeringen av det nye omlastingslageret for brukt kjernebrensel ved Atomflot i Murmansk. Dette er finansiert under ”Arctic Military Environmental Cooperation” (AMEC) som er et miljøsamarbeid mellom forsvarsdepartementene i Norge, USA, Storbritannia og Russland. (Bildet: Plakett for å markere begivenheten ved Atomflot.)

Brukt kjernebrensel fra atomubåter som hugges opp i Murmanskområdet skipes til Atomflot for videre togtransport. Omlasting av containere fra skip til tog har vært en flaskehals. Det nye omlastingslageret rommer 19 transportcontainere og gjør det mulig å kontinuerlig ta imot containere fra skip og laste disse over i spesialbygde jernbanevogner når disse ankommer Murmansk. Russisk media viste stor interesse for saken

For å beskytte personell, befolkning og miljøet mot radioaktiv stråling er den norskutviklede datapakken PICASSO installert ved Atomflot. Totalt 14 russiskproduserte strålingsdetektorer er utplassert og koplet til et PC-nettverk. Signalene fra detektorene analyseres og visualiseres automatisk ved hjelp av PICASSO. Systemet gir automatisk alarm ved for høye strålingsnivåer. Sammen gir dette sikrere og mer effektiv håndtering av brukt kjernebrensel fra utrangerte atomubåter i norske nærområder. Demonstrasjon av "Picasso"

Prosjektene har fra norsk side blitt koordinert av Forsvarsdepartementet og ledet av forskere fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Personell fra Institutt fra energiteknikk (IFE) har bidratt med ytterligere teknisk kompetanse. (Bildet: Statssekretær Heløe og Monica Endregard fra FFI)

I en kommentar sier statssekretær Heløe: "Dette illustrerer at AMEC samarbeidet er på rett spor og gir konkrete resultater i arbeidet for å rydde opp i militærrealterte miljøtrusler i Nord. Dette er et svært viktig arbeid, og jeg oppfatter at det er stor vilje blant deltakerlandene til å videreutvikle samarbeidet." Bilde fra pressekonferansen