Historisk arkiv

Norske spesialstyrker til Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(210203) Regjeringen har vedtatt å sende norske spesialstyrker til operasjon ”Enduring Freedom” i Afghanistan. Oppdraget vil være av tilsvarende karakter som spesialstyrkene tidligere har hatt i Afghanistan. Styrken vil være på plass i løpet av de kommende ukene. Oppdragets varighet er minimum tre måneder, og kan eventuelt bli utvidet til 6 måneder. Dette er andre gang Norge sender spesialstyrker til Afghanistan.

Pressemelding

Nr.: 9/2003
Dato: 21.03.2003

Norske spesialstyrker til Afghanistan

Regjeringen har vedtatt å sende norske spesialstyrker til operasjon ”Enduring Freedom” i Afghanistan. Oppdraget vil være av tilsvarende karakter som spesialstyrkene tidligere har hatt i Afghanistan. Styrken vil være på plass i løpet av de kommende ukene. Oppdragets varighet er minimum tre måneder, og kan eventuelt bli utvidet til 6 måneder. Dette er andre gang Norge sender spesialstyrker til Afghanistan.

Kontingenter fra Marinejeger-kommandoen og Hærens jegerkommando har sammen med spesialstyrker fra flere andre nasjoner tidligere deltatt i operasjon ”Enduring Freedom”. Disse soldatene har spesialkompetanse på en rekke områder. Det forrige oppdraget ble avsluttet ved utgangen av juni i fjor, da hadde norske spesialstyrker operert i Afghanistan i ca. et halvt år.

- Spesialstyrkene og de andre norske bidragene til ”Enduring Freedom” og ISAF (den internasjonale sikkerhetsstyrken) har gjort, og gjør en viktig innsats for å stabilisere Afghanistan. I det krevende arbeidet som nå pågår for å gjenreise landet etter mange år med krig og undertrykkende regimer er tilfredsstillende sikkerhet en forutsetning for en positiv utvikling, noe den afghanske presidenten selv har understreket overfor meg. Fra norsk side ønsker vi å bidra både med sikkerhet og humanitær innsats for å hjelpe Afghanistan til en bedre fremtid, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

Norge er engasjert i to operasjoner i og omkring Afghanistan. Den ene er den internasjonale sikkerhetsstyrken (ISAF), hvis hovedansvar har vært å stabilisere situasjonen i og omkring Afghanistans hovedstad, Kabul. Norge vil fortsette å bidra til ISAF. Den andre er den amerikansk-ledede operasjonen "Enduring Freedom" som har som hovedsiktemål å nedkjempe Al-Qaidas terrornettverk. Kontigenten med spesialstyrker vil være på plass i Afghanistan omtrent samtidig som det norske F-16-engasjementet blir avsluttet. De seks norske F-16-flyene og tilhørende mannskaper returnerer til Norge som planlagt rundt 1. april.