Historisk arkiv

Status Norges deltakelse i JSFs utviklingsfase

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(170603) Forsvarsministeren har på et lunsjmøte i Forsvarsdepartementet i dag orientert Stortingets forsvarskomite om Norges deltakelse i utviklingsfasen i F-35 Joint Strike Fighter-prosjektet.

Status Norges deltakelse i JSFs utviklingsfase

Forsvarsministeren har på et lunsjmøte i Forsvarsdepartementet i dag orientert Stortingets forsvarskomite om Norges deltakelse i utviklingsfasen i F-35 Joint Strike Fighter-prosjektet. Her følger en status om prosjektet:

Norge undertegnet en Memorandum of Understanding (MoU) om deltagelse i utviklingsfasen for F-35 JSF den 20. juni 2002. Da vi besluttet å gå videre i samarbeidet på JSF, ble dette valget basert på en helhetlig vurdering av de økonomiske, operative, teknologiske, logistikkmessige og industrielle aspekter. I denne sammenheng ble det også lagt vekt på de muligheter JSF vil gi for å videreføre et tett operativt og logistikkmessig samarbeid med våre nære allierte, i første rekke Danmark og Nederland.


I de senere års konflikter har luft til bakke rollen under alle vær og lysforhold, fått en stadig større betydning. Inkludert her er behovet for målidentifisering og nøyaktig våpenlevering. Nye krav, sammen med utvikling av nye kapasiteter og utstrakt bruk av ny teknologi, har ført til at utarbeidelse av operasjonskonsept har blitt et sentralt tema i utviklingen av fremtidens kampfly. For å opprettholde et høyt kompetansemessig nivå, og samtidig ha muligheter til å påvirke denne type utvikling anses det som et klart fortrinn å ha inngående kjennskap til flyets muligheter, kapasiteter og begrensninger. Slik kunnskap og påvirkningsmulighet kan i JSF prosjektet kun oppnås som partner-nasjon og deltager i utviklingsfasen.

Ved en eventuell anskaffelse av JSF vil Norge som partnernasjon i langt større grad være sikret levering av nye kampfly før F-16 når sin operative og strukturelle levetid. Produksjonskapasitet og etablering av en kø-ordning, der Norge som partnernasjon ved en eventuell anskaffelse har fortrinn fremfor ikke partnernasjoner når det gjelder tilgang på fly, gjør dette mulig. Med utgangspunkt i Luftforsvarets planlagte flytimeforbruk, vil levetiden for F-16 kunne strekkes til 2018.

Fordelene ved å samarbeide med våre allierte om logistikk gir seg konkret utslag i økt innsikt i og kompetansebygging opp mot fremtidige logistikkonsepter. Vi får en påvirkningsmulighet ved å ha en ” stemme ved bordet” når konseptene diskuteres og kan dermed fremme våre egne behov for integrering i nasjonale logistikksystem inn mot JSFs fremtidige logistikksystem. Vedlikeholdskonseptene for JSF gir mulighet for fordeling av vedlikehold mellom partnerlandene i prosjektet, basert på en ”best value” modell.

Det eksisterer flere industrielle muligheter i dag enn det gjorde for ett år siden. Dette har imidlertid ennå ikke materialisert seg i nye kontrakter. Vi må derfor opprettholde et fortsatt politisk press både mot amerikanske myndigheter og industri. Det er videre viktig at samtlige norske aktører er godt koordinert mht hva Norge ønsker å oppnå militært og industrielt, også i forhold til samarbeidspartnere i andre land. Det skal her nevnes at norsk forsvarsindustri så langt ikke sier seg tilfreds med den industrielle deltagelsen. Deltagelsen har for de første 18 måneder (20. juni 2002 – 31. desember 2003), kostet 124 millioner kroner. Allerede etter 12 måneder har norsk industri konkurrert seg til kontrakter i underkant av 10 millioner og det er overveiende sannsynlig at produksjonsverdien av disse kontraktene vil bli på ytterligere 105 millioner kroner.

Israel og Singapore er i forhandlinger med amerikanske myndigheter om tilknytning til JSF utviklingen som Security Cooperation Participant (SCP). Dette er ikke som partnernasjoner, men en avart av det amerikanske Foreign Military Sales (FMS). Vi har ingen indikasjoner på at flere nasjoner vil bli tilbudt å delta som SCP. Israel signerte et Letter of Intent (LoI) 13. februar 2003. De er nå i forhandlinger med amerikanske myndigheter om et Letter of Acceptance (LoA). Dette LoA forventes undertegnet i tredje kvartal i år. Singapore undertegnet sitt LoI den 21. februar i år. Også der pågår forhandlingene rundt et LoA som forventes undertegnet i tredje kvartal i år.


- Vår deltagelse i utviklingsfasen av JSF-samarbeidet viser at Norge er villig til å inngå konkrete, forpliktende og langsiktige samarbeidsløsninger for fremtidige kapasitetsbehov sammen med våre viktigste allierte. Deltakelse i de tidlige faser i et prosjekt er også et konkret utrykk for vår vilje til å dele risiko med USA og de øvrige deltagerne i programmet. Det er derfor min klare holdning at Norge viderefører sin deltagelse i utviklingsfasen av JSF. Videre ønsker jeg å gi en tilsvarende evaluering og status for Forsvarskomiteen på samme tid neste år, samt informasjon formidlet gjennom de årlige budsjetter, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.