Historisk arkiv

Forsvarsminister Krohn Devold samtalte med visepresidenten i den kinesiske folkekongressen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(16.04.04) Forsvarsminister Kristin Krohn Devold samtalte onsdag med visepresidenten i Folkekongressen Gu Xiulian. Hun la vekt på betydningen av at også Kina aktivt deltar i kampen mot internasjonal terrorisme og oppfordret til fortsatt kinesisk engasjement i fredsbevarende operasjoner.

Forsvarsminister Krohn Devold samtalte med visepresidenten i den kinesiske Folkekongressen

(16.04.04) Forsvarsminister Kristin Krohn Devold samtalte onsdag med visepresidenten i Folkekongressen Gu Xiulian. Tema for samtalen var blant annet den sterke økonomiske veksten i Kina og omstillingen av det kinesiske forsvaret. Kina ønsker et tettere samarbeid med en rekke nasjoner både for å nå sine økonomiske målsettinger, samt å bidra til en stabil og fredelig verden. ”Vi ønsker å videreutvikle det gode vennskapet og samarbeidet med Norge, og ser dette besøket som et ledd i denne prosessen”, uttrykte Gu Xiulian. Kristin Krohn Devold la vekt på betydningen av at også Kina aktivt deltar i kampen mot internasjonal terrorisme og oppfordret til fortsatt kinesisk engasjement i fredsbevarende operasjoner.

Krohn Devold besøkte også 24. Luftforsvarsdivisjon og 196 Brigade utenfor Beijing onsdag. Ved begge enheter fikk hun orienteringer og demonstrasjoner av styrkene.

Torsdag besøkte den norske forsvarsministeren China Defence University, hvor det ble gitt uttrykk for sterk fokus på internasjonale sikkerhetsutfordringer og felles løsninger på disse. Universitetet holder en rekke internasjonale kurs, og Norge og Kina vil identifisere ulike utdanning- og kurstilbud hvor det kan være aktuelt med utveksling av elever.

Krohn Devolds offisielle Kinabesøk ble avsluttet på China Space Command and Control Center. Her fikk hun som den tredje utenlandske minister omvisning og orientering om Kinas romfartsprogram av den kinesiske forsvarsministeren general Cao Ganchuan. Kina var den tredje stat i verden som sendte et bemannet fartøy ut i rommet på en meget vellykket ekspedisjon. Staten har ambisjoner om en ny bemannet romferd våren 2005.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold er meget godt fornøyd med utbyttet av Kina-besøket. ”Vi lever i en globalisert verden med økt avhengighet og samarbeid mellom stater. Globaliseringen innebærer også felles sikkerhetsutfordringer. Det er naturlig at Norge videreutvikler de gode relasjonene til verdens mest folkerike land også innenfor forsvarssektoren”, sier forsvarsministeren.