Historisk arkiv

Forsvarsministeren besøker Frankrike

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(12.10.04) Forsvarsminister Kristin Krohn Devold avslutter i formiddag et offisielt besøk i Frankrike. Devold har hatt samtaler i Paris med sin franske kollega Michèle Alliot-Marie. På agendaen stod blant annet utviklingen i NATO og EUs felles sikkerhets- og forsvars politikk

Forsvarsministeren besøker Frankrike

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold avslutter i formiddag et offisielt besøk i Frankrike. Devold har hatt samtaler i Paris med sin franske kollega Michèle Alliot-Marie. På agendaen stod blant annet utviklingen i NATO og EUs felles sikkerhets- og forsvars politikk.

- Et nært samarbeid mellom EU og NATO er viktigere enn noensinne. Norge har tatt til orde for å knytte ikke-allierte EU-land, som Sverige og Finland, tettere til NATOs aktiviteter, blant annet ved NATOs hovedkvarter i Stavanger. Disse landene har mye å tilby NATO, og et forsvarspolitisk samarbeid med disse landene vil være gunstig for begge organisasjoner. Det sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold etter samtalene i Paris.

Samtidig som Norge er i nær dialog med EU for å søke et tett samarbeid og gode tilknytningsformer, ønsker Norge at ikke-allierte EU-land også knyttes tett til NATO-samarbeidet.

- Både NATO og EU har viktige og utfyllende roller å spille i Europas forsvars- og sikkerhetspolitikk. Norge har derfor understreket viktigheten av et nært samarbeid mellom EU og NATO. Samtidig må vi arbeide for at våre samlede ressurser utnyttes best mulig, og at det ikke bygges opp dupliserende strukturer, sier Devold.

19 nasjoner er i dag medlemmer av både EU og NATO. Også de nasjonene som ikke er med i begge organisasjoner har mye å tilby det europeiske forsvars­samarbeidet. NATO har gjennom prosjektet Partnership for Peace (PfP) betydelig militært samarbeid med land utenfor alliansen. PfP-landene har blant annet anledning til å delta i NATOs militære øvelser.

Det er fra norsk side påpekt at PfP-landene som er med i EU er i en spesiell situasjon. Våre nordiske naboer Sverige og Finland har blant annet deltatt i flere NATO-operasjoner, og norske, svenske og finske militære har samarbeidet i flere internasjonale oppdrag, blant annet på Balkan og i Afghanistan.

Det er Norges holdning at det er ønskelig å knytte disse landene nærmere til et enda tettere samarbeid med NATO. De har stor kompetanse og kapasiteter som NATO kan dra stor nytte av. Norge ønsker et utvidet samarbeid der blant annet trening, øving, konseptutvikling og bruk av styrker inngår. Dette er viktig for å sikre enhetlig utvikling av Europas militære evne, samtidig som forholdet til USA ivaretas på en god måte.

Som et ledd i arbeidet med å sikre god og koordinert utvikling av europeisk forsvarsevne har Norge tatt til orde for at EU-land som Sverige og Finland bør delta i aktiviteter ved NATOs treningssenter JWC i Stavanger.