Historisk arkiv

Forsvarsministeren på besøk i Canada

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(27.08.04) Forsvarsminister Kristin Krohn Devold har vært på offisielt besøk i Canada, der hun blant annet har hatt samtaler med utenriksminister Pierre Pettigrew og forsvarsminister William Graham. Besøket ble avsluttet i Halifax ved den canadiske atlanterhavskommandoen, Maritme Forces Atlantic (MARLANT), hvor forsvarsministeren la ned blomster ved minnesbautane over norske og canadiske falne krigsseilere.

Forsvarsministeren i Canada

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold var på offisielt besøk i Canada 24. - 26. august 2004 der hun blant annet hadde samtaler med utenriksminister Pierre Pettigrew og forsvarsminister William Graham. Besøket ble avsluttet i Halifax ved den canadiske atlanterhavskommandoen, Maritme Forces Atlantic (MARLANT), hvor forsvarsministeren også la ned blomster ved minnesbautane over norske og canadiske falne krigsseilere.

I samtalene med forsvarsminister Graham var hovedfokus knyttet til omstilling og modernisering av respektive lands forsvar, deltakelse i internasjonale operasjoner og anskaffelse av nye kampfly.

Både Canada og Norge har økt operativ evne i alle forsvarsgrener som hovedmål for den videre moderniseringen av Forsvaret. Dette skal bl.a. gjennomføres ved å overføre ressurser fra logistikk- og støttevirksomheten. Krohn Devold viste i denne sammenheng til at Stortinget gjennom behandling av langtidsplanen for 2005-2005 i juni 2004 sluttet seg til grep som er nødvendig for å realisere denne målsettingen, men pekte samtidig på betydelige utfordringer knyttet til nedbemanning og avhending av infrastruktur.

For Norges engasjement i utenlandsoperasjoner understreket Krohn Devold at dette alltid vil foregå i en flernasjonal ramme og at samarbeid mellom nasjoner blir stadig viktigere. Devold brukte det norske jagerflysamarbeidet med Danmark og Nederland som et godt eksempel på dette. Hun viste også til at Norge med begrensede militære ressurser vil prioritere deltakelse i operasjoner i regi av NATO og FN.

Som et ledd i å videreutvikle det bilaterale samarbeidet ble Canada invitert til å delta under øvelser i Norge. Krohn Devold uttrykte tilfredshet over at kanadierne har doblet sin kontingent ifm bemanning av Joint Warfare Centre i Stavanger.

I forbindelse med deltakelsen i Joint Strike Figter-programmet var de to forsvarministrene opptatt av å videreutvikle samarbeidet som bygger på den trilaterale avtalen mellom Canada, Norge og Danmark inngått våren 2004. Hensikten med avtalen er å styrke nasjonenes industrielle muligheter knyttet til utviklingen av det amerikanske kampflyet Joint Strike Figther (JSF).

Utenriksminister Pettigrew sa i sitt møte med Krohn Devold at han har stor respekt for norsk utenrikspolitikk, og at Canada er opptatt av å styrke den transatlantiske linken. Han berømmet videre det gode samarbeidet mellom norske og kanadiske styrker i Afghanistan.

Programmet omfattet også et besøk i Muskoka, Ontario og til treningssenteret ”Little Norway” hvor norske piloter ble utdannet under 2. verdenskrig. Fylkesordfører i Muskoka, Gord Adams, gav forsvarsministeren en orientering om planene for etableringen av et museum til minne om denne historisk viktige kanadisk-norske forbindelsen.

Besøket ble avsluttet i Halifax på Nova Scotia hvor det maritime hovedkvarter (MARLANT) for Canadas østkyst er lokalisert. Forsvarsministeren ble orientert om MARLANTs oppgaver og utfordringer mht suverenitetshevdelse, kystovervåkning og redningstjeneste. Krohn Devold merket seg spesielt Canadas gode erfaringer med uttesting av Unmanned Aerial Vehicles (UAV) i kystovervåkningen.

Halifax er hjemstedet for et stort antall krigsseilere som var knyttet til NORTRASHIP under andre verdenskrig. Statsråden hedret deres minne ved å legge ned blomster ved bautaene over falne kanadiske og norske sjømenn. Krohn Devold fikk også anledning til å treffe et stort antall veteraner under en tilstelning tilrettelagt av generalkonsul Steinar Engeseth i samarbeid med den norske ambassaden i Ottawa.