Historisk arkiv

NATO-toppmøte i Istanbul

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(28.06.04) Forsvarsminister Kristin Krohn Devold deltar på NATO-toppmøtet i Istanbul denne uken. Et sentralt tema under møtet vil være NATO's evne til å møte nye sikkerhetsutfordringer – inkludert kampen mot internasjonal terrorisme. Devold i samtale med den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld.

NATO-toppmøte i Istanbul

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold deltar på NATO-toppmøtet i Istanbul denne uken. Et sentralt tema under møtet vil være NATO’s evne til å møte nye sikkerhetsutfordringer – inkludert kampen mot internasjonal terrorisme. Nye og mer relevante militære kapasiteter må utvikles og stilles til disposisjon for alliansen. Foto: NATO photos

I tillegg vil det legges det opp til å bekrefte ambisjonsnivået alliansen skal ha for deltagelse i operasjoner, med evne til å føre tre operasjoner samtidig. Dette vil kreve at bidragene fra medlemslandene blir mer forutsigbare. Et bedre system for å utnytte alliansens ressurser, og bedret evne til styrkeplanlegging, vil stå på agendaen i samtalene.

Spørsmålet om byrdefordeling innad i alliansen er sentralt, samt strengere krav til nasjonene om å stille med styrker til NATO’s prioriterte operasjoner. I diskusjonen rundt alliansens omstillingsarbeid er det blant annet aktuelt å kreve at minst 40 prosent av landstyrkene i NATO-landene må være anvendbare for internasjonale operasjoner. Åtte prosent av styrkene skal kunne brukes til å holde pågående operasjoner i gang eller inngå i hurtigreaksjonsstyrker som NATO's reaksjonsstyrke NATO Response Force (NRF).

I Istanbul vil det være en markering av den nylig gjennomførte utvidelsen av alliansen. Dette vil være det første toppmøtet statslederne fra de syv nye medlemslandene deltar på.