Historisk arkiv

Oppsummering fra NATOs toppmøte i Istanbul

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(01.07.04) NATO kan nå vise til betydelige fremskritt i forhold til hovedmålene fra det forrige toppmøtet i Praha i 2002.

Oppsummering fra NATOs toppmøte i Istanbul

(01.07.04) NATO kan nå vise til betydelige fremskritt i forhold til hovedmålene fra det forrige toppmøtet i Praha i 2002. Syv nye land er tatt opp som fullverdige medlemmer, en ny effektiv kommandostruktur faller på plass, utviklingen av NATOs nye reaksjonsstyrke er vellykket og kapasitetsprosjektene fra Praha leverer viktige strategiske kapasiteter som luft- og sjøtransport. Foto. Jahn Rønne, Forsvarets mediesenter

Forsvarsministrenes hovedtema under toppmøtet i Istanbul denne uken har vært omstillingen av NATO for å møte nye sikkerhetsutfordringer. Denne omstillingen er helt nødvendig og har klare likhetstrekk med de nasjonale omstillingsprosesser av forsvaret som blant annet Norge gjennomfører. NATO har nå tatt viktige skritt fremover i denne omstillingsprosessen.

Det er bred enighet om å endre NATOs planleggingsprosesser, med en klar målsetting om å knytte disse prosessene tettere til alliansens operative behov. Dette er viktig for å sikre at NATO og medlemslandene utvikler de militære kapasitetene som det faktisk er bruk for i operasjonene NATO leder. Det er også enighet om å styrke koordineringen av styrkegenering til NATOs operasjoner. Dette gir medlemslandene lengre planleggingshorisont og større mulighet til å konsentrere sine styrkebidrag. Fra norsk side ble behovet for at medlemslandene i størst mulig grad unngår å legge restriksjoner på de nasjonale styrkebidragene til NATO-operasjoner for å utnytte de tilgjengelige styrkene mer effektivt.

Det er enighet om å fastsette klare mål for hvor store deler av medlemslandenes militære styrker som skal være i stand til å rykke ut nasjonalt og internasjonalt for å løse skarpe oppdrag, og for hvor store styrker medlemslandene til en hver tid bør kunne ha utplassert i pågående operasjoner. Etableringen av slike kriterier for anvendbarheten av allierte styrker er viktig for å gi medlemslandene klare mål for sine nasjonale omstillingsprosesser, og for å sikre at NATO får tilgang på de kapasiteter som er nødvendig for å møte nye sikkerhetsutfordringer.

Forsvarsministrene drøftet også styrkebehovene i Afghanistan, og kravene til første fase i utvidelsen av NATOs ansvarsområde er oppnådd. Det fremkom også tilbud om styrker for ekstra sikkerhet under høstens valg, og for å starte den andre fasen av utvidelsen av NATOs ansvarsområde. De planlagte norske styrkebidragene til Afghanistan er ikke endret.

NATOs operasjon i Bosnia har vært vellykket. SFOR-operasjonen avsluttes til nyttår, og EU etablerer samtidig en ny type operasjon i Bosnia med større vekt på sivile oppgaver. Norge er i prinsippet villig til å delta i den nye operasjonen med et begrenset bidrag, men det er ikke tatt noen beslutning om konkrete styrkebidrag.

Norge understreket at vi fortsatt vil støtte sikkerhetsreform på Balkan. Dett er viktig for å kunne nå frem til varig stabilitet i området.