Historisk arkiv

Vil modernisere lønnssystemet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(04.11.04) Lønnssystemet i Forsvaret skal moderniseres. Forsvarsdepartementet og ledelsen i Forsvaret er i gang med et omfattende arbeid i forhold til å vurdere det totale personell- og lønnssystemet i Forsvaret.

Vil modernisere lønnssystemet

Lønnssystemet i Forsvaret skal moderniseres. Forsvarsdepartementet og ledelsen i Forsvaret er i gang med et omfattende arbeid i forhold til å vurdere det totale personell- og lønnssystemet i Forsvaret.

Et nytt system vil måtte fremforhandles med arbeidstakerorganisasjonene. Det er et mål å komme frem til et nytt lønnssystem som i større grad er basert på fastlønn og i mindre grad på variable tillegg. Et slikt system vil gi arbeidstakerne langt større forutsigbarhet i egen økonomi og Forsvaret vil få bedre grunnlag for å budsjettere personellkostnader.

Lønnssystemet i dag er uoversiktlig, fordi det omfatter en rekke avtaler og særordninger. Departementets holdning er at oppgaver som naturlig tilligger offisersyrket og de enkelte stillinger, bør reflekteres i fastlønnen.

En fordel med dagens system at de ulike lønnstilleggene treffer relativt presist. Samtidig innebærer lønnssystemet at offiserenes lønn til enhver tid er knyttet opp til Forsvarets aktivitetsnivå og at lønnen således blir uforutsigbar. Det kan derfor stilles spørsmålstegn ved om et system som i så stor grad er basert på aktivitetsbaserte tillegg, fremmer effektivitet, da systemet i for stor grad belønner det å jobbe mye. Departementets holdning er at en høyere fastlønn vil være mer hensiktsmessig for alle parter.

I dag kan en offiser tjene mer på øvingsaktivitet i Norge, enn på deltakelse i risikofylte operasjoner internasjonalt. Dagens system er i for stor grad er preget av den kalde krigs kontekst. Et moderne forsvar krever et moderne lønnssystem.