Historisk arkiv

Forsvarets støtte - status

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Status pr. 10. januar

(Oppdatert 10.01.05) Forsvaret har fra 27. desember 2004 bidratt med betydelig støtte til sivile myndigheter i forbindelse med hjelpearbeidet etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia. Over 50 personer fra Forsvaret er i Sørøst-Asia for å gi sine bidrag til hjelpearbeidet. Forsvaret har nå 47 personer i Indonesia og syv personer i Thailand.

Forsvarets støtte - status

(10.01.05) Oppdateres jevnlig

Forsvaret har fra 27. desember 2004 bidratt med betydelig støtte til sivile myndigheter i forbindelse med hjelpearbeidet etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia. Over 50 personer fra Forsvaret er i Sørøst-Asia for å gi sine bidrag til hjelpearbeidet. Forsvaret har nå 47 personer i Indonesia og syv personer i Thailand.

Forsvaret er kontinuerlig engasjert i en rekke internasjonale operasjoner og har et velfungerende kommandoapparat. Dette har bidratt til at Forsvaret har kunnet reagere raskt på forespørsler om å støtte sivile myndigheter i forbindelse med hjelpearbeidet i Sørøst-Asia. Forsvarets situasjonssenter rapporterer at over 120 personer fra forsvarssektoren har vært direkte involvert i arbeidet så langt. I tillegg er et betydelig antall personell involvert i FD, Forsvarsstaben, Forsvarets fellesoperative hovedkvarter og andre instanser i Forsvaret.

Forsvaret har bidratt med følgende:

Klargjøring og koordinering
Forsvaret sendte tidlig et fremskutt koordinerings-/klargjøringsteam ned til katastrofeområdet. Dette var et svært viktig bidrag for å kunne identifisere skadde med kritisk behov for hjemsendelse med fly. Teamet var ledet av Forsvarets krisepsykiater.

Pasientflygninger (Medevac) til Thailand
Forsvaret har støttet sivile myndigheter med pasientevakuering fra Thailand. To fly ble leid inn fra SAS/Braathens av Forsvaret og ominnredet til ambulansefly, etter modell av Forsvarets beredskapskontrakter knyttet til militære operasjoner. At beredskapskonseptet forelå allerede, var avgjørende for å raskt kunne lage en ny kontrakt tilpasset denne spesielle situasjonen.

Siste pasientflygning ankom Gardermoen 5. januar. Disse flygningene er nå avsluttet etter å ha transportert totalt 123 norske, svenske og danske pasienter, i tillegg til bl.a. pårørende. Rundt 30 personer fra Forsvaret har deltatt på de forskjellige flygningene. Hvert fly har hatt leger og sykepleiere ombord, i tillegg til støttepersonell. Ved behov har enkelte av flygningene vært oppsatt med ekstra personell, som flere leger og feltprest. Forsvarets feltprester har hatt en meget viktig oppgave om bord på flygningene med å støtte pårørende/skadde. Det er verdt å merke seg at feltprester har en spesiell kompetanse på sjelesorg i krisesituasjoner. Rundt 30 personer har vært i virksomhet på Gardermoen militære flystasjon for å klargjøre flyoperasjonene.
Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO/Trans) på Gardermoen har også spilt en vesentlig rolle i arbeidet. FLO/trans har betydelig erfaring med internasjonale operasjoner, herunder innleie av Antonov fraktfly, ukentlig charterflygninger til Afghanistan og administrasjon av Hercules transportfly. Beredskapskonseptet med SAS/Braatens har også vært avgjørende for rask respons.

Forsvarets sanitet
Forsvarets sanitet/ Militærmedisinsk utdannings- og kompetansesenter (MUKS)har gitt støtte til sivile myndigheter med både rådgivning og medisinsk og operativ støtte i forbindelse med klargjøringen og gjennomføringen av evakueringsoppdragene. 35 offiserer og åtte vernepliktige mannskaper har vært involvert i hjelpearbeidet.

To Hercules transportfly (C 130)
Forsvaret har sendt to Hercules transportfly til Sørøst-Asia. Disse flyene skal bistå med transport av nødhjelpsutstyr som støtte til FNs og Norges Røde Kors’ nødhjelpsinnsats, og kan i tillegg til å operere fra improviserte flystriper levere nødhjelpsutstyr ved såkalte ”luftslipp”. Det første flyet dro fra Norge 2. januar og har levert medisinsk nødhjelpsutstyr på Maldivene før det reiste videre til Singapore. Flyet er nå satt inn som støtte til Røde Kors i en luftbro mellom Singapore og Banda Aceh-provinsen i Indonesia. Det andre Hercules transportflyet ankom Singapore 6. januar. Også dette flyet vil bli satt inn i luftbroen mellom Singapore og Indonesia.

Det er fire flyverbesetninger og noe støttepersonell fra Forsvaret om bord på de to transportflyene – til sammen 43 personer. Torsdag 6. januar reiste ytterligere to leger og to sykepleiere fra Forsvaret til Singapore for å bli med på flygningene og bidra til eventuell evakuering av skadede mennesker.

Forsvarets sanitet støtter KRIPOS i Thailand
Seks tannleger og en spesialpsykolog fra Forsvarets sanitet er i Thailand for å støtte KRIPOS.

Stressmestrings-/krisepsykiatriteam til Sri Lanka
Fire fagpersoner fra Forsvarets stressmestrings-/krisepsykiatriteam har støttet ambassaden og det nordiske observatørkorpset på Sri Lanka. Teamet returnerte til Norge 9. januar.

Bodybags – falneposer til Sri Lanka
Forsvaret har gitt i overkant av 4 800 bodybags til Norges Røde Kors til bruk i Sri Lanka.

Les mer om Forsvarets støtte på Forsvarsnett.