Historisk arkiv

Norge styrker forsvarssamarbeidet med EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(15.02.05) Etter flere forhandlingsrunder på embetsnivå foreligger det nå et utkast til samarbeidsavtale mellom EU og Norge om EDA (European Defence Agency). Avtaleutkastet vil først måtte godkjennes av EDAs styre og deretter av EUs råd. Norsk undertegning av avtalen vil ventelig kunne skje i løpet av våren.

Norge styrker forsvarssamarbeidet med EU

(15.02.05)

- Av forsvarsminister Kristin Krohn Devold

Etter flere forhandlingsrunder på embetsnivå foreligger det nå et utkast til samarbeidsavtale mellom EU og Norge om EDA (European Defence Agency). Avtaleutkastet vil først måtte godkjennes av EDAs styre og deretter av EUs råd. Norsk undertegning av avtalen vil ventelig kunne skje i løpet av våren.

EU er i sterk utvikling på det sikkerhets- og forsvarspolitiske området. Den siste påminnelsen om at sentrale europeiske land ser for seg en mer selvstendig rolle for EU på dette området kom i en tale av den tyske forbundskanslerens sist helg. Gerhard Schrøders uttalte blant annet at NATO ikke lenger er det primære fora hvor de transatlantiske partnere drøfter og koordinerer sine strategier.

Spørsmålet blir da hvordan vi i denne situasjonen best mulig skal kunne sikre Norges interesser. La det ikke herske tvil om at NATO-medlemskapet er fundamentet i norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk, og regjeringen vil arbeide for å styrke samarbeidet i Alliansen. Men samtidig er det viktig at vi benytter de mulighetene vi har til å samarbeide med EU på områder der dette er i våre interesser. At vi ikke er medlem i EU kan ikke forhindre oss i å forsterke samarbeidet med europeiske allierte og naboland.

Utviklingen viser at EUs ambisjon ikke begrenser seg til fine målsettinger, men at ambisjonen er i ferd med å realiseres. Ett eksempel er beslutningen om å opprette 13 militære innsatsstyrker for krisehåndtering. Her har regjeringen stilt seg positiv til et ønske om norsk deltakelse i en britisk-ledet nordisk innsatsstyrke, og vi er nå i samtaler med de involverte EU-land om en avtale som blant annet sikrer full nasjonal beslutningsmyndighet i forhold til hvilke operasjoner norske styrker skal kunne delta i.

Et annet eksempel er opprettelsen av et mellomstatlig forsvarsbyrå, European Defence Agency (EDA). Byrået skal koordinere og fremme europeisk samarbeid innenfor fire områder av sentral betydning for utviklingen av EUs evne til selvstendig krisehåndtering: Planlegging og utvikling av militære kapasiteter, forskning og utvikling, forsvarsmateriell- og industrisamarbeid.

EU-landene ønsker å la EDA overta oppgavene til Den vesteuropeiske materiellgruppen (WEAG), der Norge er fullverdig medlem. WEAG blir nedlagt 1. juli i år, og Norge er blitt invitert av EU til å inngå en samarbeidsavtale med EDA. Etter flere forhandlingsrunder på embetsnivå mellom EU og Norge foreligger det nå et utkast til avtale. Avtaleutkastet vil først måtte godkjennes av EDAs styre og deretter av EUs råd. Norsk undertegning av avtalen vil ventelig kunne skje i løpet av våren.

Avtalen vil bli viktig både for å kunne gi oss mulighet til å delta i programmer og prosjekter innenfor byråets virksomhetsområder, samtidig som den vil sikre en løpende dialog og gjensidig utveksling av relevant informasjon. Som ett av flere tiltak legges det bl.a. opp til å etablere en konsultasjonsordning og et eget kontaktpunkt i byrået for samarbeidet med Norge. Dette vil øke muligheten for tidlig innsikt i planer, prosjekter og programmer som koordineres og ledes av EDA.

Avtalen vil gi Norge tilgang til et viktig europeisk samarbeidsorgan, og være et sentralt element for å sikre og fremme våre interesser innen det sikkerhets-, forsvars- og industripolitiske samarbeid med EU. EDA vil være en ny drivkraft og tilrettelegger for militært samarbeid i EU og med allierte ikke-EU land som Norge. For å utnytte de samlede europeiske forsvarsressurser på en mest mulig effektiv måte, er det viktig med et tett og godt samarbeid mellom tilsvarende aktiviteter i NATO og EDA. Avtalen er ikke minst viktig for norsk industri og forskningsmiljøer - samarbeidet vil gi mulighet til å komme med i viktige europeiske utviklings- og anskaffelsesprogrammer og -prosjekter.