Historisk arkiv

Norske bidrag til militære operasjoner i utlandet annet halvår 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(19.07.05) Status i juli 2005: Afghanistan, Balkan, Irak, Sudan, Etiopia/Eritrea, Midt-Østen, Middelhavet, NATO Response Force.

Norske bidrag til militære operasjoner i utlandet annet halvår 2005

(19.07.05) Norge overtar ledelsen av den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAFs regionale stabiliseringslag (Provincial Reconstruction Team, PRT) i Meymaneh i september 2005. PRTene spiller en viktig rolle for å utvide afghanske myndigheters autoritet i provinsene. Dette er en forutsetning en gradvis overføring av ansvar for sikkerheten til afghanske sikkerhetsstyrker og for langsiktig fred og stabilitet i landet.

Afghanistan

Afghanistan har vært Norges militære hovedsatsingsområde ute gjennom de siste årene, og denne prioriteringen ligger fast. De norske bidragene til den NATO-ledete ISAF-styrken består i dag av vel 350 personell. Disse er i hovedsak konsentrert i Kabul og omfatter bl.a. ledelse av en bataljonsstridsgruppe, hvor det også inngår et norsk kompani. Norge deltar i tillegg med stabspersonell i hovedkvarterene til ISAF og i den multinasjonale brigaden i Kabul, samt med brannmenn på Kabul internasjonale flyplass.

Det norske nærværet utenfor Kabul er i dag begrenset til om lag 30 personer i Meymaneh, nordvest i Afghanistan. Personellet inngår i ett av ISAFs 9 PRTer i Afghanistan og ledes i dag av Storbritannia. Fra 1. september overtar Norge ledelsen av PRTet i Meymaneh, noe som vil medføre at vi øker vår tilstedeværelse her med rundt 20 personer. Det utvidede bidraget er også planlagt å omfatte en bistandsrådgiver samt en politirådgiver.

I tillegg til bidragene til ISAF-styrken, deltar også Norge i Operation Enduring Freedom med spesialstyrker fra juli/ august 2005 i en periode på inntil seks måneder. Bidraget er en oppfølging av et tidligere tilsvarende bidrag. Norsk deltakelse i operasjonen vil primært ha som siktepunkt å bekjempe internasjonal terrorisme. Samtidig skal den bidra til å skape den sikkerhet og trygghet i Afghanistan som er en forutsetning for at ISAF styrken skal kunne fortsette sin utvidelse av operasjonsområdet mot sør og øst i Afghanistan.

Balkan

Siden sommeren 2004 har Norge deltatt i KFOR (Kosovo Force) med en helikopterenhet på fire transporthelikoptre. Fra sommeren 2005 ble helikopterenheten erstattet med et etterretnings- og analysebidrag. Videre deltar Norge med et mindre antall stabsoffiserer i NATO-hovedkvarteret både i Kosovo og i Makedonia.

I desember 2004 tok EU over NATOs operasjon SFOR (Stabilisation Force) i Bosnia-Hercegovina, og innledet operasjon EUFOR-Althea. Norges bidrag til EU-operasjonen er et mindre antall stabsoffiserer og et liaisonlag.

Norge deltar også med et mindre antall stabsoffiserer i NATOs hovedkvarter i Bosnia.

Irak

Norge viderefører sin deltakelse den internasjonale stabiliseringsstyrken (MNF –I Multinational Forces Iraq) i annen halvdel av 2005 med inntil 10 stabsoffiserer. Det norske personellet inngår i det britiske og det polske divisjonshovedkvarteret.

I tillegg bidrar Norge med et inntill 10 personell til NATOs treningsmisjon i Irak (NTM- I NATO Training Mission Iraq). Hensikten med NATOs engasjement er å bidra til opplæring av høyere irakiske offiserer.

Sudan

Norge har hatt en aktiv rolle i fredsprosessen i Sudan. På bakgrunn av FNs sikkerhetsrådsresolusjon 1590 av 24. mars 2005 vil Norge støtte den FN-ledete styrken i Sudan (UNMIS) med inntil 30 militært personell, inkludert observatører, stabspersonell og sanitet. Disse kapasitetene er etterspurt og imøtekommer FNs behov. Synlige og substansielle bidrag til FN-styrken i Sudan er viktig i stabilisering av det afrikanske kontinent. I tillegg har Norge sagt seg villig til å deployere norsk personell i NATOs kommandostruktur i forbindelse med NATOs støtte til den Afrikanske Unions fredsoppdrag i Darfur.

Etiopia/Eritrea

Nåværende bidrag på fem offiserer i UNMEE (United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea) videreføres.

Midt-Østen

Norge har i lang tid deltatt med observatører i FNs Truce Supervision Organization (UNTSO). Det nåværende bidraget på 10-12 offiserer videreføres høsten 2005.

Likeledes videreføres det norske bidraget på 3 offiserer i Multinational Force and Observers (MFO) i Sinai.

Middelhavet /Operasjon Active Endeavour

NATOs maritime operasjon Active Endeavour i Middelhavet vil bli videreført. Norge har våren 2005 deltatt med en ubåt. Det planlegges for deltagelse med et maritimt patruljefly i en periode på tre måneder høsten 2005. I tillegg vil inntil 4 MTB’er (maritime patruljefartøy) være tilgjengelig for NATO for patruljering i området rundt Gibraltar.

NRF (NATO Response Force)

NRF er NATOs hurtigutrykningsstyrke som kan rykke ut i aktuelle operasjonsområder på meget kort varsel. Styrkeelementene har derfor høy beredskap i den perioden de er innmeldt til NRF. Høsten 2005 har Norge meldt inn seks F-16 jagerfly, et eksplosivrydderteam, et minerydderfartøy, et RORO-fartøy, samt et stabselement for sjømilitært samarbeid og rettledning av sivil skipsfart som ledd i bekjempelsen av terrorisme til sjøs.