Historisk arkiv

Status Program Golf

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(07.06.05) Program Golf er Forsvarets felles satsning på nytt styringssystem for økonomi, personell og logistikk. Det nye systemet gjør at Forsvaret kan tilfredsstille kravene i Statens Økonomireglement og vil oppnå økonomiske gevinster.

Status Program Golf

(07.06.05) Program Golf er Forsvarets felles satsning på nytt styringssystem for økonomi, personell og logistikk.Forsvaret vurderer Golf å være et viktig omstillingsverktøy for å kunne nå målene for modernisering av Forsvaret iht Stortingets vedtak.Det innebærer at Forsvaret får IT-løsninger på tvers av alle forsvarsgrener og avdelinger.Det nye systemet gjør at Forsvaret for første gang siden 1996 kan tilfredsstille kravene i Statens Økonomireglement. I tilleggvil Forsvaret oppnå økonomiske gevinster som følge av innfasing av de enkelte delene i programmet.

Program Golf er inndelt i faser, slik at ikke alle nye IT-løsninger innføres med en gang. Dette er viktig for at hvert enkelt prosjekt ikke skal bli for stort, slik at risiko ved innføring minimeres.

Leveranseprosjekt 1 (LP1)

Første del av Program Golf, leveranseprosjekt 1 (LP 1), er fullført, og var et nødvendig og riktig tiltak for å imøtekomme krav til eksternregnskapet i regelverket. LP 1 ble gjennomført til fastsatt tid og innenfor budsjett og et åttitalls regnskapsførende enheter er nå erstattet med én. I budsjettproposisjonen for 2005 redegjorde regjeringen for erfaringer med innføringen av LP 1, og disse erfaringene vil bli tillagt betydelig vekt når man nå vurderer tempo og fremdrift for gjennomføringen av leveranseprosjekt 2 (LP 2).

I Dokument nr. 3:8 (2004-2005), Riksrevisjonens gjennomgang av Forsvarsdepartementets regnskap for 2004, uttaler Riksrevisjonen følgende:

”Med Golf LP1 bør det være etablert et betydelig bedre grunnlag for et fullstendig, nøyaktig og pålitelig bevilgningsregnskap”

Leveranseprosjekt 2 (LP2)

I budsjettproposisjonen for 2005 redegjorde regjeringen for at LP 2 ville bli lagt frem for Stortinget som et kategori 1-prosjekt for godkjenning, så snart de nødvendige beslutningsdokumenter er utarbeidet, og har vært gjenstand for ekstern kvalitetssikring (”kategori 1” innebærer at den økonomiske rammen overstiger 500 millioner kroner og derfor må behandles særskilt i Stortinget). Det ble videre informert om at LP 2 var planlagt gjennomført med tre hovedfaser.

  • Hovedfase 1: økonomistyring og forsyning
  • Hovedfase 2: vedlikehold
  • Hovedfase 3: anskaffelse i prosjekt

Som et resultat av ekstern kvalitetssikring og erfaringer med innføringen av LP 1, velger regjeringen, i første omgang, kun å gjennomføre første fase av LP 2, som derved blir et kategori 2-prosjekt (til under 500 millioner kroner).

Forsvaret vil med innføringen av LP 2 få et internregnskapssystem som understøtter hele Forsvarets militære organisasjon. LP 2 vil bidra til løsninger i forhold til noen av de påpekninger fra Riksrevisjonen som ikke var omfattet av LP 1. Sammen med LP 1 vil LP 2 gjøre at Forsvarets militære organisasjon får et gjennomgående regnskapssystem i henhold til Økonomiregelverket i staten.

For at Forsvaret tidligst mulig skal kunne tilfredsstille Økonomiregelverket i staten fullt ut, og for å understøtte den videre omstillingen av Forsvarets logistikkorganisasjon, er det kritisk at LP 2 startes opp så snart som mulig.

I Dokument nr. 3:8 (2004-2005), Riksrevisjonens gjennomgang av Forsvarsdepartementets regnskap for 2004, uttaler Riksrevisjonen følgende:

”Først når Golf LP2 er gjennomført med blant annet løsning for internregnskap, kan det forventes at FMO har tilgjengelig et hensiktsmessig verktøy for å oppfylle de kravene til økonomistyring og kontroll som følger av bevilgningsreglementet og økonomiregelverket.”

De totale gevinstene som følge av innføringen av revidert LP 2 er anslått til minimum 150 millioner kroner årlig på driftsbudsjettet. Revidert LP 2 vil erstatte 42 gamle IT-systemer innenfor materiellstyring og forsyning. Det å kunne få riktig og rettidig informasjon som grunnlag for styringen og omstillingen, er like viktig som de rent økonomiske gevinstene. En eventuell utsettelser av revidert LP 2 vil innebære betydelige merkostnader.

Golf og DeMars

Det danske Forsvaret har valgt samme IT-system som Norge. Deres prosjekt kalles DeMars, og nylig ble det gjort sammenligninger mellom de to prosjektene. Det danske prosjektet, DeMars, er hevdet å være langt rimeligere enn det norske Program Golf, men DeMars og Program Golf er på vesentlige punkter så forskjellige at de to prosjektene ikke er direkte sammenlignbare.

DeMars ble godkjent og gjennomført som et prosjekt med en totalutvikling av alle forvaltningsoppgaver i samme program, hvilket vil si at DeMars inneholder tekniske løsninger for økonomi-, materiell- og personellfunksjonalitet. Golf er et omstillingsprogram, og har i større grad fokusert på effektivisering av forvaltningsprosessene for å bidra til vesentlige innsparinger. Dette resulterer i økte investeringskostnader, og derav øket effekt av løsningen.

DeMars er innført i eksisterende organisasjon i de enkelte forsvarsgrener. Det danske forsvaret har ikke i vesentlig grad endret sin organisasjon eller innført felles prosesser på tvers. I Program Golf er ca 60% av prosjektets kostnader knyttet til innføring av felles prosesser og organisatoriske endringer.

I Danmark ble opplæring og innføring av DeMars-løsningen lagt til en egen opplæringsorganisasjon utenfor prosjektet, med den konsekvens at disse kostnadene ikke er en del av DeMars-prosjektet. Program Golf har så langt gjennomført hele innføringen som del av prosjektaktivitetene.

Både i Norge og Danmark har Forsvaret bidratt aktivt i prosjektgjennomføringen. Det danske forsvaret har imidlertid stilt mer personell til rådighet for leverandøren enn hva som er gjort i Norge.

Program Golf har i tillegg til leveranseprosjektene gjennomført en rekke mindre prosjekter, som for eksempel oppgradering av programversjoner. De fleste er finansiert innenfor rammen av Program Golf. I Danmark er 16 mindre prosjekter finansiert utenfor rammen av DeMars.

Mer utfyllende informasjon finnes blant annet i Stortingsmelding nr. 29 (2004-2005) og i budsjettproposisjonen for 2005 og på prosjektets hjemmeside på Forsvarsnett.