Historisk arkiv

Forsvarsministeren mintes 11.september ofrene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I går, ett år etter terrorangrepet på USA, holdt forsvarsminister Kristin Krohn Devold tale på vegne av regjeringen i Oslo Domkirke .

Forsvarsministeren mintes 11. september-ofrene

I går, ett år etter terrorangrepet på USA, holdt forsvarsminister Kristin Krohn Devold tale på vegne av regjeringen i Oslo Domkirke .

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold pekte på at den 11. september i fjor ble et helt samfunn rammet på en utenkelig måte.
- World Trade Center kollapset foran øynene på en maktesløs verden. Vi var vitne til at senteret for den amerikanske forsvarsmakten ble forsøkt lammet, sa hun.
Statsråden, som representerte regjeringen ved denne høytideligheten, sa at det var demokratiets grunnmur som ble forsøkt rokket på denne datoen i fjor.
- Budskapet om frihet, likhet og brorskap ble utfordret av krefter vi ikke kjente omfanget av.
Hun minnet om at flere tusen uskyldige mennesker ble drept med fullt overlegg av fanatiske terrorister og at vår verden ikke var forberedt.

- Nå sitter vi igjen med sorg og smerte, men også besluttsomhet, sa hun i talen, og pekte på at verdenssamfunnet har stått samlet og vist handlekraft, og at Regjeringen og Stortinget har vært enige om hvordan Norge skal yte hjelp og støtte.
- Det afghanske folk har fått mulighet til en fremtid, selv om veien frem er lang og minelagt, fortsatte hun der hun trakk frem noe av det som var skjedd i kampen mot Taliban og Al Qaida.

Statsråden sa også at vi må være forberedt på at kampen mot internasjonal terrorisme vil ta lang tid.
- Svært få kan fullt ut fatte den følelsen av frykt, bitterhet og savn som de etterlatte etter terroraksjonene i USA sitter igjen med. Mine varmeste tanker går i dag til alle dem som har mistet sine kjære i angrepene på New York, Washington og i Pennsylvania. Tankene går til brannkorpsene og øvrige hjelpemannskap som gjorde en heltemodig innsats, og de mange som ga sitt liv, fremholdt hun.
Hun rettet takk og anerkjennelse til alle nordmenn i militære og humanitære oppdrag som gjør en innsats mot terror.
-11. september ble freden undergravet. Når vi er samlet her i dag, er det i håp og bønn om at freden skal vende tilbake, avsluttet Kristin Krohn Devold og påpekte betydningen av fellesskap for å oppnå fred.

Bilder : FMS

VEDLEGG