Historisk arkiv

Norske offiserer i Irak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(29.09.05) I lys av debatten omkring norske offiserer i Irak presiserer forsvarsminister Kristin Krohn Devold at vi har tre kategorier personell i Irak.

Norske offiserer i Irak

- Av forsvarsminister Kristin Krohn Devold

Omtalen de siste dagene av det norske militære bidraget i Irak tyder på ikke alle har klart for seg fakta i saken. La meg derfor minne om at Norge har tre kategorier personell i Irak:

1) Norske ansatte i NATOs kommandostruktur. Å nekte norske offiserer i NATO å gjøre jobben sin, vil være nokså uhørt. Det vil på sikt kunne føre til at norske offiserer fjernes fra viktige internasjonale stillinger og det vil svekke Norges innflytelse i NATO.

2) De internasjonale militære operasjoner i Irak. Disse ledes av USA, med egne sektorer ledet av polske og britiske styrker. Her har Norge bidratt med stabsoffiserer polsk og britisk sektor. Bondevik-regjeringen har besluttet å avslutte dette oppdraget for Norges del til jul, for å prioritere NATOs treningsoperasjon.

3) Norskeoffiserer i NATOs egen treningsoperasjon. NATO vedtok enstemmig å opprette denne operasjonen, basert på et klart folkerettslig mandat fra FN og etter invitasjon fra irakiske myndigheter. Alliansens rolle i arbeidet for stabilitet i Irak er begrenset til opplæring og veiledning av irakiske offiserer på høyere nivå. Denne utdanningen skal bidra til å sette de irakiske sikkerhetsstyrkene i stand til selv å ivareta sikkerheten i sitt eget land. Det vil være svært uklokt om den nye regjeringen etter regjeringsskiftet velger å trekke norske instruktører ut av NATOs treningsoperasjon. Det vil svekke Norges posisjon i NATO, og det vil ikke bli forstått av våre allierte eller av irakiske myndigheter.

Denne artikkelen stod også på trykk i Aftenposten 29.09.05