Historisk arkiv

Over 100.000 nordmenn i internasjonale oppdrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Over 100.000 nordmenn i internasjonale oppdrag

Av forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Artikkelen er publisert i VG 2. september

Når jeg i dag avduker monumentet til Tysklandsbrigadens minne på Akershus festning, er det i dyp respekt for den langvarige innsatsen om lag 50.000 nordmenn gjorde for å bidra til Tysklands gjenreising. Samtidig er det en anledning til å minne om at mange fulgte etter: Siden den andre verdenskrig har ca 115.000 norske militære deltatt i til sammen rundt 50 internasjonale operasjoner. På en dag som denne er det god grunn til å stanse opp og uttrykke vår takknemlighet til alle de som med det norske flagget på uniformen har reist ut for å ta et tak i fredens tjeneste.

I perioden 1947-1953 deltok om lag 50.000 nordmenn i Tysklandbrigaden. Til tross for fem års okkupasjon forventet de allierte at Norge skulle ta sin del av ansvaret for å sikre gjenoppbyggingen av Tyskland og legge fundamentet for en ny tysk stat.

Tysklandsbrigaden bidro til en positiv utvikling av Tyskland til en moderne, demokratisk rettstat. Det var et imponerende arbeid de norske styrkene la ned, særlig med tanke på at Norge kort tid i forveien hadde vært okkupert og gjenoppbyggingen hjemme pågikk.

Etter at Tysklandsbrigaden ble trukket hjem, har Norge bidratt i rundt 50 operasjoner i utlandet. 65.000 norske kvinner og menn har tatt del i disse, over hele verden, på fem kontinenter.

I dag er Norges sikkerhetspolitiske omgivelser preget av et bredt og sammensatt risikobilde. Sikkerhetsutfordringene og de potensielle truslene er mer uklare enn under den kalde krigen. Det er ikke lenger en overhengende fare for invasjon og okkupasjon av vårt territorium. Disse utfordringene gjør det vanskeligere å skille skarpt mellom fred, krise, åpen konflikt og krig. Globaliseringen øker den gjensidige avhengigheten mellom stater og mellom verdensdeler. Alt dette er med på å viske ut skillet mellom nasjonal og internasjonal sikkerhet. Vi må gjøre vårt til at kriser, katastrofer og væpnede konflikter håndteres og finner sin løsning på et tidlig stadium, før de blir uhåndterlige og før de sprer seg. Dette er grunnen til at Norge deltar sammen med våre allierte og partnere i å sikre stabilitet og gjenoppbygging ulike steder i verden.

Vi må selvsagt beskytte vårt eget territorium og ha et spesielt fokus på våre nærområder, men det er ikke nok. Forsvaret må ivareta to nødvendige oppgaver parallelt; ivareta vår egen sikkerhet og suverenitet, og dempe – og aller helst, avverge - konflikter ute i verden sammen med andre. Det er viktig både fordi internasjonal sikkerhet er norsk sikkerhet, men også fordi vi er avhengige av et godt samarbeid med våre allierte. For at vi skal kunne be våre allierte om hjelp til å forsvare oss mot trusler og farer på egen dørstokk, må vi gjøre en innsats for å trygge sikkerheten til våre allierte og til våre samarbeidsland.

Norge gir betydelige midler i bistand, bistår som megler i konflikter og bidrar i internasjonale militære operasjoner. I denne sammensatte innsatsen vektlegger Norge folkeretten og FN som fundamentet for internasjonalt samkvem, med NATO som viktigste organisasjon for gjennomføring av krevende militære oppdrag og med et EU som utvider sine ambisjoner og evner til å lede og gjennomføre operasjoner.

Dagens sikkerhetsutfordringer forebygges og bekjempes ved en lang rekke virkemidler som må fungere i et godt samspill. Støtte til sosial, økonomisk og politisk utvikling vil som regel være grunnleggende, og Forsvaret kan i en del tilfeller bidra til at en god utvikling kan finne sted. I uoversiktlige områder med høy risiko kan situasjonen være svært vanskelig for hjelpearbeidere, og da kan militære styrker være nødvendige for å sørge for stabilitet og opprettholdelse av en eventuell våpenhvile, slik at hjelpearbeiderne kan få utført sine viktige oppgaver. Av og til er dessverre militær makt siste og eneste utvei.

Den andre verdenskrig ga oss mange erfaringer. En av de viktigste er at Norge alene ikke kan forsvare seg mot farer som truer vårt samfunn og vårt levesett. Sammen med allierte lærte vi at samarbeid er det eneste som nytter og at man må være i stand til å kunne bidra både hjemme og ute samtidig. Derfor er det avgjørende at Norge fortsetter sitt aktive engasjement i NATO og EU, og at Norges rolle her ikke svekkes ved den usikkerhet et SV/Sp/Ap-alternativ representerer i sikkerhetspolitikken.

Deltakelse i internasjonale operasjoner styrker norsk sikkerhet. Slik våre allierte ønsket norske bidrag til fredsstyrkene i Tyskland etter annen verdenskrig, forventer det internasjonale samfunn at Norge deltar i operasjoner og bærer sin del av byrden for å fremme felles trygghet, demokratiske verdier og befolkningens livsvilkår.

Deltakelse i militære operasjoner i utlandet innebærer at vi sender våre soldater ut i urolige og farlige områder. De kvinner og menn som melder seg til slikt arbeid fortjener vår dypeste takknemlighet og respekt. De bidrar både til vår egen sikkerhet og til at vi kan yte det som forventes av oss som ansvarlig verdensnasjon.