Sosialistisk usikkerhet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 22.08.2005
Sosialistisk usikkerhet
Artikkel av forsvarsminister Kristin Krohn Devold i Aftenposten 22. august 2005.
Forsvaret leverer i dag landet sikkerhet på grunn av en formidabel snuoperasjon etter mange års unnlatelsessynder under tidligere regjeringer. Ap’s forsvarsminister i 2001, Bjørn Tore Godal, innrømmet tilstanden med følgende ord: ”Forsvaret befinner seg i en dyp og vedvarende strukturell krise.”
Forsvaret leverer i dag operativ evne som vi ikke har sett på flere år. Vi har skapt evne til å reagere raskt med moderne enheter fra alle forsvarsgrenene, med det resultat at vi bedre ivaretar norske sikkerhetsinteresser. Kjetil Bjørklunds ”synderegister” (17.08 i Aftenposten) er derfor en gedigen skivebom.
Jens Stoltenberg har så langt i valgkampen nektet å si noe om hvilke kompromisser Ap og SV kommer til å inngå i forsvars- og sikkerhetspolitikken. I en rekke viktige spørsmål ønsker SV et kvast brudd på den trygge sikkerhetspolitiske linjen Norge har ført de siste 60 årene. Et sosialistisk flertallsalternativ vil bety at alle kompromiss skjer til venstre for Ap. For første gang i norsk historie kan representanter for protestpartiet SV få jobben med å fremme Norges forsvarsinteresser ved NATOs bord, som utenriks- eller forsvarsminister.
Min bekymring kan oppsummeres til størrelsen på fremtidige forsvarsbudsjett og til Norges fremtidige samarbeid med NATO og EU.
I TV2s utspørring av Kristin Halvorsen 15. august gjorde hun det klart at SVs valgløfter skal dekkes ved å kutte i forsvarsbudsjettet. Denne klargjøringen er illevarslende for landets forsvar når vi legger dette sammen med at både Ap og Sp foreslo betydelige kutt i årets forsvarsbudsjett, og at SV i siste stortingsperiode har foreslått kutt i forsvarsbudsjettet på til sammen 16 mrd. kroner. Kutt i den størrelsesorden SV har foreslått kan tvinge Forsvarssjefen til å gi hele Forsvaret kommandoen ”På stedet hvil”. Forsvarets begrensede utfordring med å balansere sitt budsjett i fjor, blir til sammenligning ubetydelig mot den økonomiske utfordringen SV vil påføre Forsvaret.
Hvordan en sosialistisk regjering vil manøvrere i forhold til NATO og EU er uvisst. Vil en rød regjering motsette seg å bidra til alliansen i fremtiden, for eksempel i Afghanistan? Norge bør opprettholde sin aktive rolle som pådriver for fornyingen av alliansen og bidragsyter til allierte operasjoner. For å løse Norges fremtidige sikkerhetsutfordringer vil politisk støtte fra våre nærmeste allierte være nødvendig. Aktiv deltakelse i NATO styrker Norges sikkerhet, i tilfelle det skulle oppstå en situasjon der vi trenger alliert assistanse.