Historisk arkiv

Habilitetsvurdering i Fiskeridepartementet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Fiskeridepartementet har rutiner for vurdering av habilitet når ny politisk ledelse tiltrer. Habilitet er spørsmål som nye statsråder og statssekretærer har vært opptatt av å få avklart. Det gjelder også fiskeriminister Svein Ludvigsen og statssekretær Solveig Strand. (25.10.01)

Pressemelding

Nr.: 86/2001
Dato: 25.10.2001

Habilitetsvurdering i Fiskeridepartementet

På bakgrunn av mange henvendelser om fiskeriminister Svein Ludvigsens habilitet i ulike fiskerisaker ønsker Fiskeridepartementet å klargjøre følgende:

Fiskeridepartementet har rutiner for vurdering av habilitet når ny politisk ledelse tiltrer. Politisk ledelse gjøres oppmerksom på habilitetsreglene, og vurderingene som settes i gang er grundige og systematiske og skjer i samarbeid med Lovavdelingen i Justisdepartementet. Fiskeridepartementet har bedt Lovavdelingen om å vurdere grensene for Svein Ludvigsens habilitet.

Habilitet er spørsmål som nye statsråder og statssekretærer har vært opptatt av å få avklart. Det gjelder også fiskeriminister Svein Ludvigsen og statssekretær Solveig Strand.

For fiskeriminister Ludvigsens del er det særlig to forhold som er naturlig å vurdere:

Det ene er i forhold til at hans bror, Kåre Ludvigsen, er nestleder i Norges Sildesalgslag. Her vil habilitetsproblematikken gjelde saker som vedrører Norges Sildesalgslags virksomhet.

Det andre forholdet er knyttet til brorens eierskap i fiskefartøy. Her vil habiliteten blant annet bli vurdert i forhold til enkeltvedtak og til reguleringsforskrifter.

I tilfelle statsråd Svein Ludvigsen finner å erklære seg inhabil i noen saker, vil sakene bli håndtert av en settestatsråd.