Historisk arkiv

Nordisk samarbeidsminister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Ved utnevnelsen av samarbeidsregjeringen 19. oktober ble fiskeriminister Svein Ludvigsen også utnevnt til nordisk samarbeidsminister. Det er en erfaren "nordist" som nå har fått det overordnede ansvar for samordningen og ledelsen av det formelle nordiske regjeringssamarbeidet og kontakten til det parlamentariske samarbeidet i Nordisk Råd. (25.10.01)

Pressemelding

Nr.: 85/2001
Dato: 25.10.2001

Nordisk samarbeidsminister

Ved utnevnelsen av samarbeidsregjeringen 19. oktober ble fiskeriminister Svein Ludvigsen også utnevnt til nordisk samarbeidsminister. Det er en erfaren "nordist" som nå har fått det overordnede ansvar for samordningen og ledelsen av det formelle nordiske regjeringssamarbeidet og kontakten til det parlamentariske samarbeidet i Nordisk Råd.

Ludvigsen kjenner det nordiske samarbeidet godt, etter at han var medlem av Stortingets delegasjon til Nordisk Råd i hele fire-års perioden 1997-2001. Som medlem av Rådets Nordenutvalg og leder av Nordenutvalgets arbeidsgruppe for å utrede frivillighetens vilkår i Norden, arbeidet han blant annet for å bedre kontakten mellom det offisielle nordiske samarbeidet og de frivillige organisasjonene.

Samarbeidsminister Svein Ludvigsen vil i dagene 29. - 31. oktober delta på Nordisk Råds sesjon i København. Han vil dessuten møte sine nordiske kollegaer i et separat møte den 30. oktober. Et av de viktigste punktene under sesjonen vil bli debatten og beslutningene om det nordiske samarbeidets framtid: "En ny nordisk dagsorden".

I år 2002 vil Norge overta formannskapet i Nordisk Ministerråd. N orge har utarbeidet et særskilt formannskapsprogram - Morgendagens Norden - der det gis prioritet til barn og ungdom, matvaretrygghet og bærekraftig utvikling. Den norske samarbeidsministeren får som formann i det nordiske regjeringssamarbeidet et overordnet ansvar for gjennomføringen av formannskapsprogrammet.

Det norske formannskapet innebærer at samarbeidsminister Svein Ludvigsen må regne med ekstraordinære nordiske forpliktelser i 2002. I tillegg til å lede de nordiske samarbeidsministrenes møter vil det bli behov for å representere Ministerrådet i en rekke sammenhenger, bla. i møter med Nordisk Råd.