Historisk arkiv

Tiltak for å forbedre beskatningsmønsteret i Nordsjøen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Fiskeridepartementet innfører tiltak for å forbedre beskatningsmønsteret i Nordsjøen. Tiltakene er en oppfølging av en avtale som ble inngått mellom Norge og EU i juni i år. Avtalen er et ledd i arbeidet med en gjenoppbyggingsplan for torskebestanden. (05.11.01)

Pressemelding

Nr.: 89/2001
Dato: 05.11.2001
Kontaktperson: Underdirektør Petter Meier, tlf. 22 24 64 49

Tiltak for å forbedre beskatningsmønsteret i Nordsjøen

Fiskeridepartementet innfører tiltak for å forbedre beskatningsmønsteret i Nordsjøen. Tiltakene er en oppfølging av en avtale som ble inngått mellom Norge og EU i juni i år. Avtalen er et ledd i arbeidet med en gjenoppbyggingsplan for torskebestanden.

- Dette er en konkretisering av samarbeidet Norge og EU har innledet for å få til en langsiktig torskeforvaltning i Nordsjøen, og det er viktig å komme videre i dette arbeidet. Temaet blir drøftet også i høstens kvoteforhandlinger mellom Norge og EU, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen.

Endringene innebærer bl.a. at maskevidden i trål økes fra 100 mm til 120 mm i fisket etter bunnfisk i Nordsjøen. I tillegg innføres en del tekniske reguleringer for ytterligere å beskytte yngel og småfisk under minstemål.

Det innføres også en minste maskevidde i bunngarn på 148 mm i Nordsjøen utenfor 4 nautiske mil av grunnlinjen. Maskevidden i trålfisket etter sjøkreps i Nordsjøen økes fra 35 mm til 70 mm. Det forutsettes i tillegg at trålposen er laget av kvadratiske masker.

Det blir påbud om bruk av sorteringsrist i reketrål sør for 62°N, og dessuten stenges et større område i Nordsjøen (Patchbanken) for fiske etter øyepål, tobis og kolmule.

Tiltakene innebærer endringer i to forskrifter og trer i kraft fra 1. januar 2002.

Relaterte lenker: