Historisk arkiv

Adgang til å delta i makrellfisket for kystfartøy i 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Pressemelding

Nr.: 83/2003
Dato: 11.12.2002
Kontaktperson: Johán H. Williams ( 22 24 64 40), Kirsti Henriksen (22 24 64 91)

Adgang til å delta i makrellfisket for kystfartøy i 2003

Fiskeridepartementet har fastsatt forskrift om adgang til å delta i makrellfisket for kystfartøy i 2003.

1. Deltakelse for fartøy mellom 13 og 21,35 meter:

Vilkårene for deltakeradgang er i hovedsak en videreføring av gjeldende vilkår. Fartøyet må være registrert i merkeregisteret, fartøyeier og høvedsmann må stå på blad B i fiskermanntallet, fartøyet må være egnet, bemannet og utstyrt for deltakelse i fisket og fartøyet må ha hatt adgang til å delta i fisket i 2002.

Nytt i 2003 er kravet om at også eier av fartøy og høvedsmann på fartøy som fisker med garn eller snøre må stå på blad B. Eier av fartøy som deltok i fisket med garn eller snøre i 2002 og som var manntallsført på blad A, kan søke Fiskeridirektoratet om adgang til å delta, til tross for at vedkommende er ført på blad A i fiskermanntallet.

2. Deltakelse for fartøy under 13 meter:

Vilkårene for adgang til å delta i gruppe I er i hovedsak en videreføring av gjeldende vilkår. Fartøyet må være registrert i merkeregisteret, fartøyeier og høvedsmann må stå på blad B i fiskermanntallet, fartøyet må være egnet, bemannet og utstyrt for deltakelse i fisket og eier av fartøyet må ha deltatt i fisket og levert minst 5 tonn makrell med eget fartøy i minst ett av årene 1998, 1999 eller 2000. Eiere av fartøy som i 2002 har fått dispensasjon fra aktivitetskravet likestilles i 2003 med eiere som oppfyller hovedvilkårene.

Det er innført en begrensning i forskriften for fartøy under 13 meter som medfører at de som solgte fartøyet før 1. januar 2002 og som ikke har innført et nytt fartøy i merkeregisteret, ikke blir gitt deltakeradgang. De som har fått ervervstillatelse eller forhåndstilsagn før 11. desember 2002 kan likevel delta i fisket i 2003.

Det er videre innført en utvidet dispensasjonsbestemmelse slik at de som har låssatt og innmeldt fangst til Norges Sildesalgslag i referanseperioden, men som ikke fikk levert fangst, kan søke Fiskeridirektoratet om dispensasjon fra kravet om levert kvantum.

Det er foretatt en innstramming av reglene om dispensasjon som følge av tillitsverv i fiskeriorganisasjoner eller offentlige verv. For å få dispensasjon på et slikt grunnlag, må man dokumentere tidligere deltakelse i fisket etter makrell.

Nytt for 2003 er at det ikke er satt noen søknadsfrist for dispensasjonssøknader. Dette innebærer at de som ikke søkte innen søknadsfristen i 2002 har mulighet til å søke i 2003.

Vilkårene for adgang til å delta i gruppe II er en videreføring av gjeldende vilkår. Fartøyet må være registrert i merkeregisteret, fartøyeier/høvedsmann må stå i fiskermanntallet og fartøyet må være egnet, bemannet og utstyrt for deltakelse i fisket.

For alle fartøygrupper kreves det særskilt godkjenning fra Fiskeridirektoratets regionkontor som viser at vilkårene for deltakelse er oppfylt.