Historisk arkiv

Fastsettelse av fôrkvoter for 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Fiskeridepartementet har fastsatt fôrkvoten for oppdrettslaks for 2003. Fôrkvotene økes med 1.4 prosent til 852 tonn fôr pr. konsesjon. Departementet har samtidig bestemt at fiskeoppdretterne får anledning til å overføre ubenyttet fôrkvote i 2002 til neste år. - Vi har gjort dette i samråd med FHL havbruk. Vi ønsker å bidra til vekst i næringen samtidig som vi tar hensyn til markedsbegrensningene, spesielt i forhold til EU, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen. (18.12.02)

Pressemelding

Nr.: 95/2002
Dato: 18.12.2002
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim, tlf 22 24 64 60

Fastsettelse av fôrkvoter for 2003

Fiskeridepartementet har fastsatt fôrkvoten for oppdrettslaks for 2003. Fôrkvotene økes med 1.4 prosent til 852 tonn fôr pr. konsesjon. Departementet har samtidig bestemt at fiskeoppdretterne får anledning til å overføre ubenyttet fôrkvote i 2002 til neste år.

- Vi har gjort dette i samråd med FHL havbruk. Vi ønsker å bidra til vekst i næringen samtidig som vi tar hensyn til markedsbegrensningene, spesielt i forhold til EU, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen.

Fiskeriministeren sier at han har gjort unntak i år ved å tillate mer overføring av fôr enn regelverket normalt legger opp til. Årsaken er de vanskelige produksjonsforholdene i sommer. FHL havbruk og Fiskeridepartementet er enig om at en slik overføringsadgang ikke vil bli videreført fra 2003 til 2004. Samtidig understreker fiskeriministeren at muligheten til å bruke hele fôrkvoten vil kunne begrenses av andre parametere som fisketetthet og biomasse.

Et tilbakevendende problem for oppdretterne de siste årene har vært at muligheten til å forskuttere fôr har vært avhengig av at neste års fôrkvoter har vært fastsatt. Denne regelen endres nå slik at det blir opp til den enkelte oppdretter å vurdere om, og i så fall når, det skal forskutteres fôr. Forskuttert fôr vil fortsatt komme til fratrekk i det påfølgende års fôrkvote. Det innføres også ny hjemmel for å kunne gjøre fratrekk i påfølgende års fôrkvote hvis noen overskrider fôrkvotene med mer enn det tillatte.

Fiskeridepartementet har også vedtatt å endre fôrkvoteforskriften slik at det kan gis tillatelse til engangsoverføring av fôr over fylkesgrensene dersom det oppstår helt ekstraordinære forhold knyttet til sykdom. Dette er en ordning som næringen har ønsket.

Fiskeridepartementet sendte i november ut på høring forslag om gebyr for behandling av manuelt innsendte fôrrapporter. Departementets forslag fastsettes, men denne forskriftsendringen trer først i kraft 1. juni 2003. Oppdrettere som pr. i dag rapporterer pr. faks vil dermed ha tid frem til 1. juni med å gå over til elektronisk rapportering. Etter denne datoen vil de som fortsatt rapporterer på faks måtte betale et gebyr på kr 250,- pr. månedlige rapporteringsskjema.