Historisk arkiv

Fiskeridirektoratet organiseres i 5 regioner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Sjømattilsynet flyttes ut av Fiskeridirektoratet

Når sjømattilsynet nå skal flyttes ut av Fiskeridirektoratet, må rest-direktoratet organiseres på en ny måte for å motvirke negative virkninger av at en mister samspillet mellom sjømattilsynet og Fiskeridirektoratets øvrige tilsynsoppgaver innen ressurskontroll og tilsyn med havbruk. (04.07.2002)

Pressemelding

Nr.: 40/2002
Dato: 04.07.02
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim 22 24 64 60 / 90 57 09 41

Fiskeridirektoratet organiseres i 5 regioner

Med bakgrunn i at det skal etableres et felles mattilsyn for sjømat og landbruksbasert matproduksjon - og at sjømattilsynet dermed skal flyttes ut av Fiskeridirektoratet – konkluderer fiskeriministeren etter drøftelser i regjeringen med at Fiskeridirektoratets gjenværende funksjoner skal organiseres i 5 regioner.

Regioninndelingen vil bli:

Region 1: Troms og Finnmark - regionkontor i Tromsø.
Region 2: Nordland - regionkontor i Bodø
Region 3: Trøndelagsfylkene, Møre og Romsdal - regionkontor i Ålesund
Region 4: Sogn og Fjordane, Hordaland - regionkontor i Måløy
Region 5: Rogaland, agderfylkene, Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus, Oslo,
Østfold – regionkontor i Egersund

Langs kysten vil Fiskeridirektoratets regioninndelingen bli sammenfallende med inndelingen for det nye mattilsynet, og ha fellestrekk med den tidligere regioninndelingen i Fiskeridirektoratets kontrollverk som også var organisert i fem regioner.

- Regionkontorene blir plassert der det i dag allerede finnes regionkontorer i Fiskeridirektoratet, med unntak av Egersund som er valgt pga. byens betydning som fiskerihavn, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen. - Både faglige vurderinger og regionalpolitiske hensyn ligger til grunn for stedsvalgene. I de faglige vurderingene er det særlig lagt vekt på å kunne styrke regionkontor som har gode forutsetninger for å ivareta gjenværende oppgaver i et større geografisk område, ikke minst innen ressurskontroll, sier Ludvigsen.

Når sjømattilsyn blir en del av det felles mattilsynet vil det også føre til at Fiskeridirektoratets struktur av lokale fiskerikontorer utenfor regionkontorene må vurderes på nytt. Det er imidlertid allerede klart at det blir et lokalkontor i Vadsø/Vardø-området.

Drøftelsene i regjeringen har tatt utgangspunkt i Stortingets behandling av St.prp. nr.63 (2001-2002) hvor flertallet konkluderte med at det skal etableres ett felles mattilsyn for sjømat og landbasert matproduksjon. Når sjømattilsynet nå skal flyttes ut av Fiskeridirektoratet, må rest-direktoratet organiseres på en ny måte for å motvirke negative virkninger av at en mister samspillet mellom sjømattilsynet og Fiskeridirektoratets øvrige tilsynsoppgaver innen ressurskontroll og tilsyn med havbruk.

Fiskeridirektoratets nye regionstruktur vil bli etablert i løpet av 2003. Sak om organisering og lokalisering av rest-direktoratet vil bli fremmet for Kongen i statsråd på sensommeren samtidig med sak om organisering av mattilsynet.