Historisk arkiv

Fortsatt losbording fra Færder i Oslofjorden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Spørsmålet om å flytte losbordingsfeltet fra Færder lenger inn i Oslofjorden har vært vurdert. Hensynet til sikkerheten medfører at losbordingen fortsatt skal foregå ved Færder.(19.12.02)

Pressemelding

Nr.: 96/2002
Dato: 19.12.02
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Kirsten Ullbæk Selvig, tlf. 22 24 64 37

Fortsatt losbording fra Færder i Oslofjorden

Spørsmålet om å flytte losbordingsfeltet fra Færder lenger inn i Oslofjorden har vært vurdert. Hensynet til sikkerheten medfører at losbordingen fortsatt skal foregå ved Færder.

Fiskeriminister Svein Ludvigsen sier at hensynet til sikkerheten veier tyngst i de vurderinger som er foretatt. Han peker på at Oslofjordregionen er et område med konsentrert befolkning, og at fjorden er et viktig rekreasjonsområde.

- Avgjørelsen er i tråd med den satsingen som nå er knyttet til arbeidet med sikkerhet til sjøs, understreker Ludvigsen.

En flytting av losbordingsfeltet lenger inn i fjorden vil kunne medføre en gebyrinnsparing for skipsfarten på ca. 5,5 mill. kroner. Det er imidlertid nødvendig å opprettholde dagens losbordingsfelt da en stor andel fartøyer som tar los ved Færder fører farlig eller forurensende last. I tillegg vil det også være andre større fartøyer, og fartøy hvor navigatøren ikke er kjent i farvannet, som bør ha los fra Færder. I sum medfører dette at det ikke er ønskelig å flytte bordingsfeltet lenger inn.

Spørsmålet om flytting av losbordingsfeltet vil bli tatt opp til ny vurdering når AIS (Automatisk identifikasjonssystem) er innført i skipsfarten. Dette systemet skal være på plass om bord i alle skip som er underlagt det internasjonale regelverket i løpet av perioden 2002-2008. Spørsmålet om flytting av losbordingsfeltet vil da kunne vurderes i sammenheng med en mulig innføring av fjernlosing fra Trafikksentralen i Oslofjorden.